Сирия заплаши Израел с бомбардировки

Сирия заплаши Израел с бомбардировки. Това направи представителят на Дамаск в ООН Башар Джафари.

Можем да ударим летище "Бен Гурион" в Израел, заяви той на заседание на Съвета за сигурност, посветено на Близкия изток. - Това ще се случи, ако не бъде спряна израелската агресия в страната ми. 

Той заяви също така, че спорните Голански възвишения, за които претендира и Израел, не могат да бъдат предмет на договорки.

Тел Авив поразява цели на Иран в Сирия и не желае иранско присъствие там, както обяви премиерът Бенямин Нетаняху. При една от последните атаки бяха убити десетки ирански военни. 

Израелските власти смятат, че Иран ще отговори по-агресивно на последните израелски удари, след като гражданската война наближава своя край и страната е разпределена на области на контрол.

Оценката е, че макар икономическото положение на Иран и участието му във войната в Йемен да го накараха да ограничи присъствието си в Сирия, той не се е отказал от желанието си да укрепи контрола си там.

По-рано този месец Тел Авив поиска официално от САЩ признаване на суверенитета. 

Голанските възвишения формират стратегическо плато между Израел и Сирия на около 1200 квадратни километра. Те са били част от Сирия, но Израел ги превзема във войната от 1967 г. През последните години израелците твърдят, че гражданската война в Сирия и наличието на ирански военни, подкрепящи Дамаск, показват, че те трябва да запазят стратегическото плато.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини