Десетки села без ток, свлачища и преспи в Смолянско

Изображение 1 от 2

    Тежка е зимната обстановка в Смолянска област заради обилните валежи от дъжд и сняг.

    Много села са без електричество, както и квартали на Смолян. Проходите Пампорово и Превала са затворени за движение. Десетки автомобили останаха блокирани в преспите до късно през нощта в петък. Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение в 2.00 часа полунощ, вследствие на обилния снеговалеж

    Със заповед №РД -0085, от 26 януари т.г., Мелемов нарежда Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия и аварии да премине при непрекъснат режим на работа. Информация за хода на спасителните и неотложно аварийните възстановителни работи да му докладват през половин час обстановката. Същата да се предостави и на ОЦ на ПБЗН. Зам.-кметът инж.Мариана Цекова да създаде необходимите условия за ефективна работа на екипите на единната спасителна система и снабдяването на населението с продукти от първа необходимост. Всички фирми разполагащи с подходяща техника да се включат в разчистване на улиците и пътищата от паднали дървета и дебелата снежна покривка. Кметовете и кметските наместници да следят за проходимостта на пътищата през техните територии и при необходимост да организират настаняването на бедстващото население в училищата и читалища. Забранява се движението и пребиваването на МПС на определени критични участъци. При отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, да се извърши принудително извеждане на същите.

    Срокът на действие на бедственото положение е до овладяването му.

    Към момента няма данни за бедстващи хора на територията на Общината. Прекъснат е пътя Еленска –Селище в района на Търън . Към момента няма ток в селата от Арденското корито, Мугла, Широка лъка и Чокманово. Има активизирали се свлачища в Тикале, Требище, Белев дол, както и множество паднали дървета.

    Лифтовете в курорта Пампорово са спрени поради усложнената зимна обстановка.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини