Възможно (ли) е децата да не ядат боклуци

Във време, когато все повече хора се стремят към здравословен живот, не може да се каже, че обществото е единно по въпроса за това коя храна е полезна и коя – не. Дори когато става дума за това какво ядат децата. И ако за едни родители не е проблем това да са тестени и сладки храни, газирани напитки и чипс, за други подобно нещо е истински кошмар. Той настъпва в момента, в който детето тръгне на училище – където родителите нямат контрол, а съучениците ядат изкусителни неща, които се продават в лавката.

В тази ситуация преди години се оказва Наталия Александрова, когато синът ѝ тръгва в първи клас. Дотогава тя е приготвяла храната му за детската градина, защото се оказало, че само с хранителен режим може да се овладеят появили се здравословни проблеми. Първоначално родителите не дават на детето джобни пари, за да се избегне посещението на лавката, но после осъзнават, че това може да доведе до други проблеми. И така парите са похарчени за „всички боклуци“, до които преди детето не се е докосвало, спазвайки режим на хранене. Наталия влиза тайно (защото родителите нямат достъп) до лавката и е потресена да установи, че единственото полезно за сина ѝ там е... водата. В същото време продаващите се там неща са забранени с наредба, която очевидно не се спазва.

Как да се реши този проблем? Много е лесно – има наредба и тя трябва да се спазва, за което следят регионалните здравни инспекции, на които директорът на училището би могъл да подаде сигнал, ако има нарушения, казва Наталия.

Допълва, че в отделните държави тези въпроси също стоят и се търси решение по различни начини, Общото е, че

пътят за това е държавна политика

Така ще се реши проблемът и с различните концепции на родителите за това какво е добре да ядат децата им.

Наталия провежда разговор за продуктите в лавката с другите родители само за да установи, че на тях това не им пречи. Както и безплатните закуски, които се дават от понеделник до петък и представляват „увито някакво тесто“. Един ден събира въпросните закуски за седмица в една снимка и я пуска във „Фейсбук“ – само за ден достига до 700 хил. души, без публикацията да е спонсорирана. Споделена е 3 хил. пъти.

Тогава седнахме с моята настояща съдружничка Екатерина Йосифова и с блогърката Маги Пашова и си казахме, че

нещо трябва да се направи

„Защото каквото и ние да правим вкъщи за здравословното хранене, в детската градина и в училище никой не работи по въпроса“, казва Наталия.

Видяхме, че британският готвач Джейми Оливър има такава кампания, свързахме се с организацията му, за да станем посланици в България. Така през 2017 и 2018 г. са организирани започнатите от Оливър Дни на революцията в храненето. При първия са обхванати 1000 деца, а при втория – 3 хиляди. В този ден в различни градове се правят безплатни работилници за здравословно готвене.

Но си дадохме сметка, че каквото и да правим, трябва да водим комуникация с институциите. Написахме писмо на Националния център за обществено здраве и анализи, откъдето ни се обади юристът и обясни, че не може да ни отговори, защото не представляваме конкретна организация, разказва Наталия. Така се стига до

създаването на фондацията „За храната“

с помощта и на други доброволци. „На практика всичко, което се случва около нас, е с помощта на родители доброволци“, казва Наталия. Заедно с останалите в управителния съвет си имат съвсем други професии, които им помагат да развиват фондацията, но и между които лавират в желанието си да направят така, че децата да се хранят здравословно.

Но какво е здравословното хранене

Това е въпрос, повече обсъждан сред порасналите, чиито виждания също са различни. „Фондацията иска да обедини много заинтересовани страни и затова се придържаме към установеното като здравословно и балансирано хранене на децата от законите и наредбите“, обяснява Наталия. Напомня, че все пак има неща, които очевидно не са подходящи за деца – храни, съдържащи трансмастни киселини, добавени захари, газирани и енергийни напитки и т.н. „За нас е важно децата да знаят, че не може от сутрин до вечер да ядат чипс и да пият кола и че ако го правят, няма да са здрави“, обобщава тя.

За да знаят обаче, не стигат разговорите и режимите у дома. Особено в семейства, където това не е важен въпрос. Затова създателите на фондацията решават да помогнат с практични решения както на онази част от родителите, които имат нужда от обучение, така и на учителите.

Така се ражда проектът

за дигитален ресурсен център. Или по-просто казано – да се създадат в електронен вид различни материали и помагала, които да са достъпни безплатно на сайта на фондацията. Сред тях се предвижда да има информация за родителите какво е здравословно хранене за подрастващите, за учителите да има материали, които по забавен начин представят темата на децата. Да има игри, мобилни приложения, чрез които да се привлича интересът на децата по темата.

Желанието ни е да обсъдим всичко това с експерти диетолози,

не искаме нещо алтернативно,

обяснява Наталия. Подчертава, че материалите, които всеки ще може да отвори и да си принтира от сайта на фондацията, ще бъдат изцяло съгласувани и подготвени от експерти. „Нашата роля е да организираме този процес“, допълва тя.

Предвижда се и създаването на Клуб „За храната“, в който да бъдат привлечени заведенията за хранене, които да разработят в менютата си здравословни предложения за децата. В момента положението е потресаващо в менютата на заведенията за децата – дори и в предложенията за кетъринг за детски рождени дни, казва Наталия.

Пишем на институциите и те ни пишат

В началото си мислехме, че ще пишем писма за проблемите на институциите и те всичко ще оправят. Но в даден момент си дадохме сметка, че институциите са малък процент от целия проблем. Има много неосъзнати родители, в училищата има проблеми, на децата това не им е много интересно.

Въпреки това фондацията държи на контакта си с институциите, защото тъкмо с тях трябва да установят ред въпроси. Като този каква е целта на закуската, финансирана от Министерството на земеделието за млечен продукт и плод и каква – на Министерството на образованието – за кифла или друго тесто. Не се знае каква е целта на тези програми, нито това основни закуски ли са или подкрепителни и дали с това е съобразено съдържанието им, казва Наталия. На проведена дискусия по темата се видяло, че отделните институции изобщо не говорят помежду си. Междувременно заинтересовани родители за поредна година чакат обещано преиздаване на рецептурната книга за детските градини, която би трябвало да е осъвременена.

В същото време са публично известни данните на Световната здравна организация, според които България е на 5-о място по затлъстели деца в Европа. Средно 30% от децата в страната са с наднормено тегло. Прогнозата е, че до 2025 г. 253 хил. ученици ще са с наднормено тегло или затлъстяване, а 10 хил. от тях с преддиабетно или в диабетно състояние

Ако децата отрано започнат да бъдат учени

какво е здравословно хранене, няма да се стига до проблеми А сега на практика това са болни деца, които стават болни възрастни и те тежат на здравноосигурителната система. Така, вместо да има хора, които да плащат здравни осигуровки, то има такива, които трябва да бъдат издържани. Имайки предвид спада в раждаемостта, това наистина е много важен проблем и без това децата в България са малко, посочва Наталия.

„За храната“ е сред финалистите на конкурса за социални предприемачи „Промяната“ на Нова телевизия и фондацията Reach for Change. Можете да гласувате за проекта до 4 февруари тук.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини