Samsung се отказа от пластмасовите опаковки

Пластмасата отдавна е заклеймена като враг номер едно на природата. И доколкото нейното опазване зависи от всеки от нас, толкова и е невъзможно замърсяването да спре, ако големите компании производители не вземат съответните мерки за ограничаване на нейната употреба.

След редица световни вериги, които забраниха сламките и пластмасовите чаши (McDonald's и Starbucks например), сега идва ред и на водещите играчи в сферата на технологиите да дадат своя принос. 

От Samsung обявиха, че прекратяват използването на пластмаса в опаковането на смартфони, таблети, телевизори и други електронни устройства. Считано от началото на 2019 г. , всички опаковки ще съдържат хартия, различни форми на целулоза и рециклирана пластмаса, която е напълно биоразградима.

Освен това, ще сe промени дизайнът на зарядните устройства и ще се премахне защитното фолио върху тях. От Samsung все пак поясниха, че премахването на вредната пластмаса ще бъде постепенно и няма как изведнъж да изчезне от опаковките на продуктите, но това е бъдещето на компанията, пише CNN.

Само за миналата година са продадени около 291 милиона смартфона на марката Samsung. Като сметнем и всички други електронни устройства, както и дребната и едра бяла техника. компанията се превръща в една от най-големите, използващи пластмасови опаковки. Затова й решението й ни звучи обнадеждаващо, докато очакваме и други технологични гиганти да я последват.

През 2017 г. Samsung използва 570 тона пластмаса за опаковките на продуктите си. Това количество надали ще се редуцира, но продуктът ще е биологично създаден - от захарна тръстика например.

Така един цял все още нов отрасъл ще претърпи огромен подем - производството на био пластмаса. Но дали ресурсите ще бъдат достатъчни и няма ли тяхната по-широка употреба да доведе до нова екологична катастрофа?

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини