Смолян-60 години окръжен град, 20 от тях-областен център

Днес, 01.02.2019 година, отбелязваме 20 години функциониране на Областна администрация Смолян, която е създадена с Решение №45 на МС от 01.02.1999 год. След като в периода 1987-1998 година е в обхвата на Пловдивска област, регионът ни се обособява като отделна административна единица. Институцията Областен управител на област Смолян скъсява дистанцията между местната и държавната власт и спомага за вземането на управленски решения, отговарящи на нуждите и спецификата на региона.

Областта е административно-териториална единица за провеждане на регионална политика, за осъществяване на държавно управление по места и за осигуряване на съответствие между националните и местните интереси, а Областната администрация е юридическо лице на бюджетна издръжка.

С признателност за приноса към развитието на региона, областният управител Недялко Славов поздравява областните управители на област Смолян през тези 20 години – Веселин Черкезов, инж.Костадин Капитанов, инж.Димитър Палагачев, д-р Петър Фиданов, инж.Стефан Стайков, инж.Димитър Кръстанов, инж.Момчил Караиванов.

Област Смолян е разположена в Южна България, в централната част на Родопите, на територия от 3194 кв.км, което представлява 2,9% от територията на цялата страна. Горските масиви заемат голяма част от територията – 2531 хил. дка (70 %), а обработваемата земя е 825 хил. дка (25%). Средно годишната температура в областта варира между 5 – 10 º C. Надморската височина на региона е от 600 м до 2191 м. Най-високият връх е Перелик – 2191м.

На територията на област Смолян има 10 общини – Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян, Чепеларе. Областен център на област Смолян е град Смолян.

На 23 януари тази година се навършиха 60 години от създаването на Смолянски окръг – събитие с изключителна важност за развитието на региона ни. Това става факт с Указ № 29 на Президиума на Народното събрание от 22 януари 1959 г., когато се взема държавно решение за премахване на околиите и се формира ново административно деление на територията на страната.

Обособяването на Смолянски окръг, като самостоятелна териториална единица, е резултат от сплотеността и единението на местното население, като с особен принос се открояват имената на Ангел Каишев, Атанас Тодоров, Димитър Чолаков, акд.Рустислав Каишев, Тодор Кавгазов, Димитър Спилков, Тодор Гугински, Георги Кътев, Атанас Френкев и Емин Афузов, за които делото се превръща в лична кауза.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини