Лекарка от ТЕЛК в Търговище е задържана за подкуп

Лекарка - член на ТЕЛК в гр. Търговище е арестувана за подкуп. Задържаната е взела подкуп от 200 лв.за издаване на решение за намалена трудоспособност на 66-годишен пациент.

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД МВР-Търговище са предприели незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, а лекарката е признала за извършеното. По случая е образувано бързо полицейско производство по описа на ОД МВР-Търговище.

На лекарката е повдигнато обвинение по чл. 301, ал.1 от Наказателния кодекс - за получаване на подкуп, който предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева и е наложена мярка за неотклонение „Подписка“.

Преди дни бяха арестувани членове на ТЕЛК в Ловеч, включително шефката на комисията д-р Донка Минкова. Окръжният прокурор на Ловеч заяви, че всички от ТЕЛК в града са замесени - цялата комисия и няколко лекари. Подкупите били в размер от 200 до 1000 лв., а в момента на арестуването д-р Минкова носила над 20 000 лв. в себе си.

Според Капка Панайотова от Центъра за независим живот процентът на загубена нетрудоспособност се изчислява на базата на диагнози и се дават подкупи именно за тяхната подмяна. „Ето защо единственото нещо, за което трябва да се ползва решението на ТЕЛК, е социалното осигуряване. Всичко друго следва да бъде индивидуално”, коментира Панайотова пред NOVA.​

„Нужна е една по-добра реформа в ТЕЛК. Така, както са разписани сега, правилата създават предпоставки и за корупционни практики. Освен това никой не иска да работи в ТЕЛК. Медиците там са на доизживяване”, допълни адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини