Обучават безплатно 11 500 безработни през 2019 година

Над половин милион души у нас не работят, а могат да го правят, показват данните на Министерството на труда и социалната политика, съобщи БНТ. В същото време работодателите отчитат недостиг на работници за предприятията. И тази година социалното министерство е разработило своя план за действие по заетостта, така че да бъде запълнена празнината между търсене и предлагане на работа.

Същевременно на ниво държава и тази година социалното министерство залага на две основни мерки, за да увеличи заетостта - субсидира работни места и предлага обучения.

Курсовете, които ще се предлагат в бюрата по труда са в над 40 професии като ще бъдат обучени 11 500 безработни с гарантирани места са 40 от тях. Обучението ще е безплатно за безработния и бъдещия работодател, като отделно държавата предоставя 8 лева стипендия не ден и по 15 лева пътни разходи, за да може да гарантира, че и хора от по-отдалечени места ще могат да посещават курсовете.

Продължават и програмите и за обучение и подготовка за работа на хора с увреждания. За организациите, които са готови да обучават такива хора отпуснатите средства за курс се увеличават от 500 на 700 лева.

Източник: http://bnt.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    2 0
    19:43, 2 фев 2019
    Стипендия 8 лв и 15 лв пътни и препълнени паралелки с ц*****. Сигурно е , че нищо няма да научат,но парите ще бъдат "усвоени".

Още новини

Случаен виц

Последни новини