При закрити врата съдът в Смолян гледа делото за отнетото бебе на самотната майка от Арда

    Днес Районният съд в Смолян разгледа делото за новороденото, отнето след раждането още в болницата от 26-годишната самотна майка Симона от село Арда. В средата на декември миналата година малкият Александър беше даден за отглеждане в приемно семейство заради подаден сигнал до социалните, че майката не може да се грижи за бебето.

    Случаят нашумя и скандализира социалните мрежи, след като стана ясно, че Симона иска детето си обратно и твърдеше, че може да се грижи за него.

    Делото се гледа при закрити врата, а пред журналисти Симона отказа да говори.

    На 15 февруари 2019 г. Районният съд ще излезе с решение дали момченцето ще бъде върнато на майката. Адвокат Петър Николов от Варна пристигна в Смолян, за да защитава интересите на Симона и по думите му защитата е безвъзмездна.

    „Има действащ Закон за закрила на детето, който предвижда настаняването в приемно семейство като крайна мярка. Преди това държавата е длъжна с други мерки спрямо родителите и семейството, да ги подпомогне. В конкретния случай държавата е минала директно на най-крайната мярка, като не е спазила собствените си закони. Близките нямат подписани декларации, че не желаят да отглеждат детето, което също не е спазено, а е задължително по Закон.“, коментира адвокат Николов. Според него Симона ходи постоянно да вижда детето си при приемните родители и действа абсолютно адекватно. „Тя е родила в болницата, не в гората, което показва, че е напълно наясно какво трябва да се прави. В случая подпомагам семейството абсолютно безплатно, по тяхна молба, с помощта на Петър Низамов от Български юридически комитет.“, заяви още адвокатът.

    На въпрос към Петър Низамов защо се е намесил в случая, той отговори: „Това е една от основните цели на нашата организация - да не се извършва геноцид спрямо българския народ, при такава демографска криза, вместо да се насърчава раждаемостта, се отнемат децата на българите, които и без това не раждат.

    По повод на обвинения, че контролира банковата сметка на 26-годишната майка Симона, Низамов отговори: „Аз не знам как може да се контролира лична банкова сметка. Не знам какъв е начинът да се контролира сметка, след като за всяка операция трябва да присъства точно титуляра на сметката, да положи подпис или си мислите, че Симона има електронно банкиране от сметката, в която ѝ се привеждат помощите?“. Според него съмненията, че той ще манипулира банковата сметка, са от човек, който искал да подпомогне Симона, но „ние го изместихме“, коментира още Низамов. На коментарите в публичното пространство и мнението на социалните, че майката е била бавноразвиваща се и имала проблеми с навиците, Низамов отговори, че на делото са довели две нейни съученички от Смолян, които не са я виждали от години. Те са са неутрални към случая и не може да се приеме, че не биха я защитили, само защото не са близки.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ве
      Венера
      20 0
      14:15, 6 фев 2019
      Колко роми раждат непълнолетни, живеят в една стая с по три четири деца, защо тях не потърсите, и не видите а ги подкрепяте, как не ви е срам да отнемате дете от майка нямате страх от Бог, нима приемния родител ще обича това дете повече от родната му майка, като е бедна майката подкрепете я, вместо да давате 1000лв за приемни родители, не ви е срам.тя е обедняла от тази Крадлива и мафиотска държава защото ни граби и малкото, което получаваме!
      • Не
        Нером
        4 0
        06:25, 7 фев 2019
        Ромските деца не са бели! И те се продават но по евтино, ако бебето е бяло лапат повече и не чакат за парата!
    Последни новини