Община Смолян стартира изграждането на пететажен блок с жилища за социално слаби

Изображение 1 от 2

    Пететажна жилищна сграда, включваща 35 социални жилища, ще бъдат изградени в един от най-оживените жилищни комплекси „Невястата“ в Смолян.

    Строителството ще бъде в парцел до сградата на бившия Тубдиспансер в града, която пък ще се преустрои в Дневен център за възрастни с деменция. Днес община Смолян обяви официално старта на проекта „Изграждане на нови социални жилища в град Смолян“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Общата му стойност е 1 864 690 лв. и ще се реализира в продължение на 30 месеца. 
    Така ще бъдат осигурени съвременни жилища, в които ще бъдат настанени хора от уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение. „С изграждането на този тип жилища ще се осигури пространствена интеграция на представителите на маргинализираните общности като цяло и подпомогне справянето с тяхната сегрегация, изолация и изключване.“, са сред основните цели на поректа. 
    Ще има по 11 едностайни и четиристайни жилища, други шест ще са с по две стаи, а четири от тях ще разполагат с по 4 стаи. Предвидени са и три броя жилища за хора с увреждания.

    Новопостроената сграда ще бъде водоснабдена с питейна вода от водопроводната мрежа на Смолян, канализирана и електрозахранена съгласно инвестиционните проекти. Ще се направи система за битово горещо водоснабдяване с бойлер със серпентини, използващ слънчева енергия (слънчеви колектори), както и видеонаблюдение. Всяко жилище ще бъде обзаведено и оборудвано за осигуряване на основни битови условия за живот на настанените в социалните жилища. 

    Според нуждите на бъдещите обитатели се предвиждат мерки за осигуряване на достъпна среда за хора с двигателни проблеми или други увреждания – осигуряване на подходи, рампи и др., а три от жилищата са специално проектирани за хора с увреждания. Сградата ще има изградено място за отдих и детска площадка.

    Настаняването в социалните жилища ше се извършва съгласно указаното в Наредба № 26 за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища в Община Смолян.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини