15 °C

Община Смолян стартира изграждането на пететажен блок с жилища за социално слаби

Пететажна жилищна сграда, включваща 35 социални жилища, ще бъдат изградени в един от най-оживените жилищни комплекси „Невястата“ в Смолян.

Строителството ще бъде в парцел до сградата на бившия Тубдиспансер в града, която пък ще се преустрои в Дневен център за възрастни с деменция. Днес община Смолян обяви официално старта на проекта „Изграждане на нови социални жилища в град Смолян“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Общата му стойност е 1 864 690 лв. и ще се реализира в продължение на 30 месеца. 
Така ще бъдат осигурени съвременни жилища, в които ще бъдат настанени хора от уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение. „С изграждането на този тип жилища ще се осигури пространствена интеграция на представителите на маргинализираните общности като цяло и подпомогне справянето с тяхната сегрегация, изолация и изключване.“, са сред основните цели на поректа. 
Ще има по 11 едностайни и четиристайни жилища, други шест ще са с по две стаи, а четири от тях ще разполагат с по 4 стаи. Предвидени са и три броя жилища за хора с увреждания.

Новопостроената сграда ще бъде водоснабдена с питейна вода от водопроводната мрежа на Смолян, канализирана и електрозахранена съгласно инвестиционните проекти. Ще се направи система за битово горещо водоснабдяване с бойлер със серпентини, използващ слънчева енергия (слънчеви колектори), както и видеонаблюдение. Всяко жилище ще бъде обзаведено и оборудвано за осигуряване на основни битови условия за живот на настанените в социалните жилища. 

Според нуждите на бъдещите обитатели се предвиждат мерки за осигуряване на достъпна среда за хора с двигателни проблеми или други увреждания – осигуряване на подходи, рампи и др., а три от жилищата са специално проектирани за хора с увреждания. Сградата ще има изградено място за отдих и детска площадка.

Настаняването в социалните жилища ше се извършва съгласно указаното в Наредба № 26 за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища в Община Смолян.

СмолянБГвести
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Още новини

Хороскоп за 17.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини