Биволъ: В САЩ е заведен иск срещу Делян Пеевски, Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и БНБ за кражба на 65 милиона долара

На 27 ноември 2018 г. в окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск за кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ, съобщава ​Биволъ. Искът е срещу няколко физически и юридически лица, сред които банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски.

Ищци са фирмите Рудерсдал, Ол Сийз Пропърти 2, Асет Мениджмънт и адв. Захари Томов. Исковата молба, внесена от адвоката им Силвия Ролински, е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските “семейства” в САЩ. Счита се, че RICO е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност.

Според системата PacerMonitor делото се гледа от съдия Анализа Торес, която на 4 декември 2018 е изпратила призовки до ответниците. Следващото заседание по делото ще е на 14 март 2019 г.

Документът в превод на български можете да видите в публикацията на Биволъ

Източник: bivol.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини