"Рома" и "Фаворитката" са големите победители на наградите БАФТА

Драмата "Рома" на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон получи наградата БАФТА на Британската академия за кино и телевизия за най-добър филм. Историческата комедийна драма "Фаворитката" спечели в седем от категориите, с което стана един от големите победители на церемонията.

"Рома" вече получи две награди "Златен глобус", "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция, награда Гоя и е номинирана за "Оскар" в 10 категории. Филмът донесе на Куарон и наградата за най-добър режисьор и освен това бе отличен за най-добра кинематография и най-добър чуждоезичен филм.

Оливия Колман получи приза за най-добра актриса за превъплъщението си в кралица Анна във "Фаворитката", който донесе и награда за най-добра актриса в поддържаща роля на Рейчъл Вайс. "Фаворитката" спечели общо 7 награди от 12 номинации, включително за най-добър британски филм. За ролята си Колман вече получи "Златен глобус", купата "Волпи" от кинофестивала във Венеция и е номинирана за "Оскар".

Американският актьор Рами Малек стана носител на наградата за най-добър актьор, след като влезе в образа на легендарния Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия". За 37-годишния актьор това е първа БАФТА, макар за тази роля той вече да получи "Златен глобус", наградата на Гилдията на актьорите и също е номиниран за "Оскар".

"Бохемска рапсодия" очаквано получи и наградата в техническата категория за най-добър звук. За най-добър актьор в поддържаща роля с БАФТА бе отличен Махершала Али за ролята на прочутия джазмен Дон Шърли в "Зелената книга".

След над 30 години във филмовата индустрия режисьорът Спайк Лий най-накрая получи БАФТА за най-добър адаптиран сценарий за "Черен в клана" - експлозивна творба за расизма в Америка през 70-те години.

"Роди се звезда" на Брадли Купър получи само едно отличие от седем номинации, като грабна приза за оригинална музика. Политическата комедия "Вице" взе единствено наградата за най-добър монтаж.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини