Ултима Туле се оказа плосък

Далечният космически снежен човек, който НАСА посети миналия месец, изненадващо се оказа плосък.

Нови изображения, направени от космическия апарат New Horizons предагат нов поглед върху малкото космическо тяло, отдалечено на цели 6.4 милиарда км от нас. Двойният обект, наречен Ултима Туле, е по-плосък в задната си част, отколкото се смяташе първоначално.

Новоразпространените снимки – направени малко след прелитане на апарата около Нова година, показват и неосветената от слънцето страна на обекта.

Гледан отпред Ултима Туле наподобява свежен човек. Острани, обаче, снежният човек изглежда сплескан, нещо като лимон и пай, свързани един с друг.

Новите данни значително променят възгледите на учените. Изображенията създават нещо като научен пъзал и карат изследователите да се питат как би могъл да се формира подобен обект. Никога преди не е било наблюдавано нещо подобно.

Очаква се да се появят нови теории, за това как се формирали подобни примитивни обекти в ранните дни на Слънчевата система.

Ултима Туле е най-отдалеченият обект, изследван някога от хората. New Horizons прелетя покрай него с висока скорост, след като стана първият посетител на Плутон през 2015. Ръководителите на мисията се стремят към още по-отдалечени обекти в така наречения пояс на Кайпер в замръзналия края на Слънчевата система, ако сондата остане невредима.

New Horizons вече се намира на 52 милиона киломтера от Ултима Туле. Следващото изпращане на информация от близко прелитане до обект ще се състои след година и половина.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини