Атанасов: Когато в разследванията се стигне до "руска връзка", всичко се покрива

Пред БНР лидерът на ДСБ и бивш директор на Националната служба за сигурност припомни, че случаят "Гебрев" е тръгнал от "неслучайни английски издания".

"Тази информация е оперативна информация на английските служби. Такъв тип информация случайно не може да попадне в издание, независимо че го слагат в графата "журналистическо разследване". Това е контролирано подадена информация, която трябва да излезе в публичното пространство и да произведе определен ефект".

"На нашите западни партньори отдавна им е писнало от системното бездействие на българските служби и българските институции по руска линия", категоричен бе Атанас Атанасов. Според него това е някакъв тип операция за осветяване на това системно бездействие.

Той подчерта, че през 2015 г., когато се е случило отравянето на Емилиян Гебрев, версиите са били свързани с битката за "Дунарит" и износа на оръжия за Украйна. Руска следа изобщо не се коментираше, отбеляза Атанасов. По думите му разследването е възобновено заради подадената информация от английските служби. По мнението му има неглижиране на случая.

"Когато в България по време на управлението на Борисов и в "Борисовата държава" се заговори за каквато и да е руска връзка, всичко се покрива. Българската държава системно не развива оперативни способности за противодействие на операциите на руските специални служби на наша територия - това е големият проблем. Проблемът е политически и той е свързан с недоверието на западните партньори към България", коментира Атанасов.

Бившият шеф на НСС отбеляза, че главният прокурор Сотир Цацаров все повече започвал да се изявява като член на правителството и да говори от името на правителството. "Когато Борисов има някакъв публичен проблем, Цацаров веднага излиза на амбразурата", каза Атанасов и намекна за евентуална политическа кариера на главния прокурор "дали в полето на ГЕРБ или в полето на ДПС" след края на мандата му.

Източник: БНР

Коментари в сайта

Последни новини