На Нова Земя решиха да "депортират" белите мечки (видео)

Белите мечки са у дома си в Арктика. В Архангелска област хората са свикнали. Но тази година в селището Белушя Губа на архипелага Нова Земя присъствието им тази зима е засилено. Там постоянно има 5-6 мечки, които ходят навсякъде и не се страхуват от нищо. Общо около селището са се установили над 50 мечки и те са гладни.

Бялата мечка е най-големият сухоземен хищник, достига 3 метра дължина и до 800 кг тегло. Негова плячка стават тюлени, моржове, риба и даже птици. Но за да ловува, бялата мечка има нужда от лед. 

Наистина постоянното засилено присъствие на артическия хищник сега минава без жертви и пострадали хора. Но срещата с бяла мечка не е от приятните изненади. В крайна сметка, след като се видяло, че средствата за отпъждане не вършат работа, местните власти обявяват извънредно положение.

"Мечките се разхождат по улиците, влизат във входовете. Някои опитаха да преследват хора, хората бягаха, спасяваха се както могат. (...) Всички необходими мерки се взимат, ситуацията е под контрол, но заплахата остава", разказва главата на местното образователно управление Жиганша Мусин.

В Белушя Губа и в съседното селище Рогачов живеят над 3000 души. Те сега ходят на работа, на училище, в детска градина по график и със спецтранспорт. По белите мечки не може да се стреля, а само да бъдат отпъждани, тъй като видът е защитен..

На Нова Земя очакват специалисти, които трябва да долетят всеки момент, за да решат как да се справят в мечото нашествие. Появиха се съобщения, че белите мечки ще бъдат "депортирани". Екипи ще ги приспиват и транспортират надалеч от населените места. 

Но за да не се връщат мечките, сметището се планира да бъде ликвидирано, защото то е като ресторант за тях. Обмислят се и някакви инженерни съоръжения, които да защитят населението.

Експертите още разсъждават защо мечките са дошли при хората. Може би са станали мързеливи и не искат да ловуват, или с тюлените нещо се е случило.

"С тюлените може би нищо не се е случило. Работата е, че мечката ги лови от леда. Не може може да ги лови в морето като акула, косатка и други. Ледът е необходим, за да ловуват нормално", казва координаторът на проектите за съхраняване на биоразнообразието в Арктика на Световния фонд за дивата природа WWF Михаил Стишов.

Ледът е проблем заради глобалното затопляне. Студовете започват по-късно, а докато не се образува ледена покривка, белите мечки остават да бродят по сушата. Тюлените и моржовете не се доближават. Накрая за господаря на Арктика остават сметищата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини