Пожарната: Зачестиха проблемите с етажната собственост, пожарите са 157

Във връзка със зачестилите проблеми, свързани с етажната собственост и пожарообезопасяването на обектите, от противопоожарната служба в Смолян напомнят, че Законът за управление на етажната собственост урежда обществените отношения, свързани с управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, както и правата и задълженията на собствениците, ползвателите и обитателите на самостоятелни обекти или на части от тях.

Части на сградата, които служат за общо ползване от отделните собственици, според естеството и предназначението си и касаят пожарната безопасност са:

-стълбите и стълбищните площадки;

-покривите, таванските и избените помещения и комините;

-главните линии на различните видове инсталации, централните им уредби;

Във връзка с това, служителите от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ напомнят, че е забранено поставянето на горими материали и оборудване, както и изграждането на други препятствия в коридори, стълбища и други пътища за евакуация, с които се намалява широчината или може да се затрудни евакуацията от обекта. Комините трябва да се почистват от сажди механично, в началото на отоплителния период и при нужда. Забранено е ползването на комините им за други цели, не свързани с предназначението им, в т.ч. като вентилационни отвори.

От началото на отоплителния сезон на 01.10.2018г. до настоящия момент на територията, обслужвана от РД“ ПБЗН“-Смолян са регистрирани 157 пожара, от които 124 са пожари в комини, съобщават от пресцентъра на полицията в Смолян.  Останалите 33 пожара са както следва- 12 – на покриви, 4 – в тавански помещения, 17 – в контейнери за отпадъци. Най-много-72 са огнените произшествия в Районната служба в Смолян, в Доспат са били 19, а в Мадан и Златоград съответно 17 и 11 пожара. В другите градове те са били под 10 като най малко са пожарите в Пампорово и Баните.

СмолянБГвести

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини