РЗИ: Морбили в Смолян и областта няма, последно епидемия е имало през 2010г

През последните 9 години в Смолян и областта не са регистрирани случаи на морбили, като последният бум на заразното заболяване е бил през 2010 година. Тогава в област Смолян са регистрирани 98 случая на морбили, каза д-р Сийка Чернева шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция в Смолян, цитирана от „Фокус“. От всички заболели, 73 са били  неимунизирани, а 25 от болните са били с един прием на ваксина срещу заболяването. При 41 от случаите в последствие са имали усложнения.

При епидемията в България през 2009 – 2010 г., заболелите от морбили са били над 24 000, а смъртните случаи са били 24. Над 95 % от заболелите тогава са били от малцинствен произход, а повечето – без данни за проведена имунизация.

Припомняме, че през последните дни в района на Гоце Делчев и Разлог са били засечени няколко случая на рисковото заболяване, известно като дребна шарка.

Морбили инфекция, която се предава по въздушно-капков път и само човекът е източник на силно заразното заболяване. Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. Оплакванията започват най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища, парене на очите, сълзене, кашлица и висока до 39-40 градуса температура и обща интоксикация. Характерният обрив се появява първо зад ушите, по лицето, шията и гръдния кош, следва туловището и крайниците, като след преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини