Винария и тракийска кулинария в Кърджали

Изображение 1 от 2

    В Тракийския дом в гр. Кърджали, в събота на 16.02.2019 г. се проведе традиционният конкурс сред тракийци за най- добро вино и тракийски ястия, домашно производство. Организаторите -Тракийско дружество „Д. Маджаров”, Тракийското младежко дружество и Народно читалище „Тракия—2009”  бяха поканили на празника на Деня на лозаря- Трифон Зарезан скъпи гости- тракийски дружества от страната и региона. Тази година Народно читалище „Тракия-2009” празнува и юбилей- своята десетгодишнина от създаването му. Въпреки късния час на тържеството в Кърджали пристигнаха тракийци от  Бургас, Сливен, Айтос, Джебел, Златоград и младежи от Тракийския младежки съюз в България със седалище Бургас.  Залите на дома в Кърджали трудно побраха участниците, но това не им попречи да си направят един хубав и запомнящ се празник. За разлика от друга година дегустаторите на вината бяха професионалисти от една от най-добрите фирми в страната, произвеждащи алкохолни напитки и това даде своето отражение в крайната  им оценка. Класацията на журито и на участниците в тържеството съвпадна по един категоричен начин и виното на Атанаска Андреева (акушер-гинеколог в АГО в Кърджали), което тя подари на тракийци на Бабинден, тази година спечели приза за най- добро вино. Информацията бе, че виното е от лозята на с. Николово, обл. Хасково. Първият подгласник на призьорката отново беше дама- Деница Караниколова, от тракийските младежи с вино от лозовите масиви на Стамболово. Вторият подгласник бе тракийският музикант Иван Добрев с вино от малкото му лозе от вилната зона над  кв. „Възрожденци” в гр. Кърджали. Тракийки, които изненадващо спечелиха призовите места в конкурса за най- добро вино се представиха блестящо и в тракийската кулинария със своите вкусни гозби и ястия, като водеща  отново беше тракийската баница в  най- различните й варианти,  традиционните пити,  хлябове от дива пшеница, сладкиши и др. Съпругите на ловците се представиха с продукти от дивеч и автентичното „тракийски дробене”.   Празникът беше наситен с много музика и изпълнения на солистите на Тракийския дом и новия камерен състав на ТД „Д. Маджаров” -„Тракийка”.  Веселието продължи до късно през нощта.

    В същия ден в с. Черничево, общ. Крумовград Тракийското дружество и НЧ „Бяло море” също организираха и проведоха честването на Деня на лозаря,  а както ни е известно черничевци умеят да празнуват и се веселят и го направиха подобаващо.

    Асен Тренев

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      11
      112
      0 0
      11:40, 18 фев 2019
      Пак на показ кара Янчева, то се знае, че Кърджали и Хасково и всички градове се готвят за да спечелят изборите, донякъде така ще е, печелят дпс, герб и бсп = бкп, и приятна баклава при гала, 15 лева петък и събота до Одрин, заповядайте на пазар по един костюм бг да си купят, не се шегува, 15 лева, в двете посоки
    Последни новини