200 здрави мъже и жени станали инвалиди за 4 месеца. Преглед на печата

Измама. 

"24 часа":

200 здрави мъже и жени станали инвалиди за 4 месеца

Над 200 здрави мъже и жени станали инвалиди за 4 месеца, след като давали на двамата сирийци между 1500 и 2000 лв. за експертно решение от ТЕЛК за инвалидност над 50%, без да отговарят на изискванията.

По информация на "24 часa", сирийците, обвинени по делото на Специализираната прокуратура, са кардиологът д-р Уафик Шахуд и Райян Шахуд. В банковите касети на лекаря били открити 1,4 млн. лв. и 270 хил. лв. Предполага се, че парите са от подкупи за неверни телкови решения, обясниха запознати с разследването.

Заедно със сирийците арестувани и обвинени са и варненските лекари Юлиян Крумов, Мима Великова, Петко Ников и Вяра Кабакова, научи "24 часа". Ников бил председател на първи ТЕЛК в болница "Св. Марина". Другите медици били членове на комисии освен в "Св. Марина" и в болница "Св. Анна".

Основни посредници на измамите били братята сирийци.

Позиция. 

"Дума":

БСП иска разпускане на парламента

БСП остават извън парламента и продължават да настояват за разпускане на това Народно събрание. Социалистите коментираха внесените спешни промени на Изборния кодекс като "поправяне на грешка чрез друга грешка" и видяха паника и хаос в действията на управляващите.

Урокът, който бе даден на управляващото мнозинство, явно не е научен - грешката в ИК не може да бъде поправена с друга, обяви на брифинг зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. На днешното Изпълнително бюро на партията са били подробно обсъдени последните действия на управляващите и съответно бъдещите действия на БСП.

Социалистите няма да се върнат в Народното събрание, защото не виждат смисъл да крепят парламент, който зависи единствено и само от думата на министър-председателя. Зарков припомни, че не за първи път депутатите от мнозинството променят гласувания и редактират закон след разпореждане на Бойко Борисов.

От БСП също виждат правен абсурд в начина, по който ГЕРБ искат да променят спешно правилата за преференциите. Трябваще да изкачат вето на президента или, ако законът влезе в сила, тогава да се променя, обясни Зарков.

Протест. 

Над 700 аптеки ще стачкуват утре

"Сега":

700 аптеки в цялата страна няма да работят утре в знак на протест срещу "хаоса" и "прокарването на корпоративни интереси" в здравеопазването. Това заяви председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев, цитиран от електронните медии.

От Камарата настояват за въвеждане на Национална система за електронна рецепта, електронно досие на пациента, дигитализация на здравеопазването; за интегриране на Европейската система за верификация на лекарствата в Националната система за електронна рецепта; за интегриране на Националната система за следене на наличностите от лекарства в аптеките против нерегламентирания реекспорт.

Разкрития. 

"Монитор":

Четворният убиец на роднини посрещнал полицията с погача

Четворният убиец от Нови Искър, който изби семейството си с брадва, е посрещнал полицаите с погача със сирене. Униформените, които пристигнали заедно с военните влезли през отключената врата, а срещу тях се озовал 25-годишния Георги Георгиев.

Той държал парче от погача, покрита със сирене.

Служителите на двете ведомства го попитали къде са родителите му, а той обяснил, че са на погребение в Пловдив. Военните обаче се престрашили и влезли в неизмазаната къща в Нови Искър. Там те видели личните карти на родителите му. На въпрос защо не са взети, Георги обяснил, че са бързали за поклонението и за това не са ги прибрали. Подробностите обясни градския прокурор на София Емили Русинова пред бТВ.

"Установихме, че бащата на извършителя всяка сутрин е пътувал с негова колежка за работа. В понеделник сутринта тя го е чакала, но той не се е явил. Тя е уведомила хората в поделението, където са работили.

Годишнина. 

"Дума":

България се поклони пред Левски 

"Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика", запита президентът Румен Радев в словото си по време на поклонението пред паметника на Васил Левски в София. Той припомни, че вече 146 години българите се явяват на символичен рапорт пред паметника на Апостола, за да му кажат какво става с неговата и нашата България.

"От Дякона не ни останаха много написани думи, но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време. В републиката, пише той, всеки му ще се държи сметка за делата. Така ли е днес? В бляновете си великият карловец вижда как хората избират свободно своите управници", продължи президентът. Държавният глава посочи, че Левски е надживял всички превратности на новата ни история, а неговите потрети висят в много кабинети като икони в запусната черква.

През целия ден българи отдаваха почит на възпоменателни церемонии към делото на Апостола на свободата. Най-мащабни бяха те по традиция в София и родния му град Карлово.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини