Вълците в зоопарка на Кенана са в добро здраве, показа експертна проверка

    Вълкът и вълчицата, които обитават зоопарка на Кенана са в добро общо състояние. Това е показала проверката на експерти и ветеринари.

    Условията, при които живее двойката хищници, в която мъжкият е на 7 г., а женската на 4 г. , са обстойно проверени след сигнал от зоодоброволци, че за тях не се полагат необходимите грижи и че вълкът е в окаяно състояние.

    Заключенията на експертите по биоразнообразие към Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково е, че животните са активни и в добро общо състояние.

    На проверката са присъствали биолози, ветеринарен лекар и управителя на зоокъта. От заключенията им става ясно, че ветеринарно- медицинското обслужване на животните е в лицензирана ветеринарна амбулатория в зоологическа градина, състоянието им се следи и от външна клиника, с която хасковският зоопарк има сключен договор. Вълкът и вълчицата са били прегледани и обезпаразитени последно на 8-ми февруари. Те са клинично здрави. Ежедневно на животните се осигурява подходяща храна и прясна вода. Освен това клетките на животните отговарят на изискванията за отглеждането им им по Наредба, коментират експертите в отговор на сигналите от зоодоброволците.

    На място днес служителите от зоокъта разказаха, че няколко души от зоодоброволците в града непрекъснато обикалят около клетките на животните, често са забелязвани и да дебнат край тази на вълците.

    „Непрекъснато изпращат сигнали, че няма подходяща грижа за животните тук, проверките и от министерството, и от местните еколози за нас са ежедневие. Няма проблем, нека да идват хората, да контролират. Ние сме спокойни.“, коментира шефът на зоопарка Валентин Ахтаров.

    А днес в къта се радват на ново бебе-от породата мини овца.

    Сред любимците са и двете двойки близнаци камерунски кози. Едната двойка е родена преди дни, а другата вече е поотраснала-близнаците Антон и Атанас, които са се появили ден преди празниците през януари.

    Аплаузита на посетителите в зоопарка днес обаче обра един от пауните. Птиците навлизат в размножителен период и мъжките често демонстрират напето във ветрило красивите си пера.
    Сред хубавите новини в къта за животни е и началото на обновяването на детската площадка там. Цялото пространство ще бъде насипано с филц, ще бъдат ремонтирани и съоръженията.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ке
      кенанския лъв
      1 -4
      21:40, 19 фев 2019
      Въобще не сме добре ! Идвайте по-често за репортажи за да ни нахранят! Гладни сме повече от пенсионерите!!!
      И не пращайте камерунски кози, а истинска лъвица!
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      3 -1
      22:38, 19 фев 2019
      А ако им хвърляме на вълците всяка седмица по една мутра или бей ,
      ще загладят и косъма :))
      • Ма
        МАНГО
        1 -1
        23:40, 19 фев 2019
        И ще имат храна за 100 години напред.
    • 3
      Pa
      Papata
      8 -2
      07:49, 20 фев 2019
      Сега, след като се научих, че и вълците в зоопарка са здрави, овчицата пак нормално родила, зоодоброволците зорко бдят, съм спокоен, че и последните проблеми на нашия град са решени.
    • 4
      Чо
      Чобанина
      0 0
      16:09, 20 фев 2019
      Туй рижото не е ли чакал бе ???
    Последни новини