Сондата Хаябуса 2 се приземи успешно върху астероида Рюгу

Японски космически кораб се приземи успешно върху астероид, отдалечен на 300 милиона километра от Земята, в опит да вземе проби от космическия обект и да ги върне обратно при изследователите.

Сондата Хаябуса 2 кацна на астероида Рюгу в четвъртък и дори успя да изстреля куршум. Данни от нея демонстрирали промени в скоростта и посоката, подсказвайки, че апаратът е стигнал повърхността на астероида.

До контролния център на Земята достигнала информация, че Хаябуса 2 функционира нормално и е в добро състояние.

Учените продължават да събират и анализират данни от сондата.

Тя трябваше да изстреля куршум към повръхността на астероида Рюгу, за да вземе проби и да ги върне за анализ на Земята. Смята се, че астероидът съдържа сравнително голямо количество органична материя и вода, от преди 4.6 милиарда години, когато Слъчевата система все още се е зараждала.

Сложната процедура отнела по-малко време от планираното и минала гладко.

Космическият апарат трябва да събере 10 грама от раздробената повърхност със специално пригодения за целта инструмент Sampler Horn.

Материалът ще бъде съхраняван на борда на Хаябуса 2, докато сондата не се върне обратно на полигона Уумера, Южна Австралия през 2020 след пътешествие от над 3 милиарда мили.

Хаябуса 2 достигна Рюгу през юни миналата година, след 3.5-годишно пътуване. Учените от Японската космическическа агнеция планираха приземяването за октомври миналата година, но опитът бе отложен, защото провърхността на астероида се оказа по-скалиста от очакваното.

Рюгу принадлежи към семейство космически скали, представляващи най-примитивните градивни елементи на Слънчевата система. Този материал никога не е участвал в образуването на планетите.

Подобни скали са падали на Земята като метеорити, но по тях остават следи от изгарянето им в атмосферата, а и бързо се замърсяват при падането си на повърхността.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини