Изложба за 140 години от Търновската конституция гостува в Смолян

Днес в Държавния архив в Смолян ще се открие изложба по повод 140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция и е под мотото  „Всичко се състои в нашите сдружени сили“. В 40 табла са проследени подготовката на Учредителното събрание, участието на първите български депутати в него, приносът на Русия в изграждането на българския парламентаризъм и ролята на княз Александър Дондуков-Корсаков за гражданското управление в новоосвободените български земи.

Юбилейната експозиция е организирана от Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“ и чрез документи и снимки проследява хронологията на работата на Учредителното събрание.

В изложбата са отразени и участието на депутатите за обсъждане на проекта за Конституция, а материалите са от фондовете на Централния държавен архив: Канцелария на Императорския руски комисар в България, Народно събрание, Министерски съвет, Монархически институт, Министерство на външните работи и изповеданията, както и от някои лични фондове – на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов. Използвани са документални материали и от фондове на архивите в страната.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини