Пребитата до смърт Кремена много пъти подавала жалби за домашно насилие

Много пъти пребитата до смърт във Варна Кремена е подавала жалби за домашно насилие, но веднага след това ги е оттегляла. Това означава, че тези жалби не са стигнали до органите, които могат да задействат процедура за защита от домашно насилие. Така "топката" остава в МВР, а прокуратурата и съдът не могат да предприемат мерки и да защитят живота на жената.

Това стана ясно от думите на говорителя на варненската прокуратура Радослав Лазаров пред NOVA. Припомняме, вчера стана ясно, че 41-годишният Борислав Н. е пребил до смърт 40-годишната си съпруга при семеен скандал. Това се е случило дни преди да започне процедурата по развод между тях.

Лазаров посочи, че до петък, 22 февруари е било в сила старото законодателство срещу домашното насилие, а новото влиза в сила от 26 февруари. От разговора стана ясно обаче, че дори и по новото законодателство (прието по предложение на председателя на парламента Цвета Караянчева) единственото, което би се променило е тежестта на наказанието, което би получил насилника и то според степента на телесната повреда, която е причинил.

Радослав Лазаров изясни, че мярка като ограничителна заповед може да се наложи едва след като разследването е преминало в съдебна фаза, има инициирана процедура по закона за домашно насилие и има повдигнати обвинение. Това означава, че жалбите за насилие на Кремена не трябва да са оттеглени, а органите на МВР да са започнали разследване. Така преценката за разследване някакво остава в полето на получилите жалбите.

Не стана ясно обаче дали в случая с Кремена във Варна това се е случило.

Лазаров призова за общо - обществено и на всички институции - противопоставяне на феномена домашно насилие. "Не може само с методите на наказателното право да се бори домашното насилие. Това е проблем на обществото и трябва всички останали институции да се ангажират", посочи говорителят на варненската прокуратура.

На въпрос дали по случая ще бъде привлечена майката на насилника, за която се разбра, че е дошла да прибере багажа на сина си след побоя, Лазаров заяви, че на този етап няма събрани доказателства трето лице да е ангажирано със случая. Ако се съберат такива доказателства (а от думите му стана ясно, че срокът на разследването от 3 месеца може да се продължава), то съответното трето лице (майката) също ще бъде обвинена.

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини