Профсъюзите не са организатори на протеста на медицинските сестри, нито асоциацията им

Дълбоко оценявам и уважавам специалистите по здравни грижи. Техният труд се цени в цяла Европа. Ето защо политиката на Министерството на здравеопазването е насочена към стимулирането на младите хора да придобиват и практикуват тази професия у нас. Тази година съвместно с Министерството на образованието и науката сме предвидили увеличаване на приема за тези специалисти с около 150 души.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ "Подкрепа" д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в Министерски съвет. 

Поводът е подготвеният за утре национален протест на медицински сестри. Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, КНСБ и КТ "Подкрепа" обаче не са сред организаторите на утрешните протести, но подкрепят част от исканията на недоволните.

Министър Ананиев беше категоричен, че исканията на специалистите по здравни грижи, в това число и увеличението на възнагражденията, са напълно справедливи, но в значителна степен те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. По отношение искането за премахване търговския характер на лечебните заведения Кирил Ананиев обясни, че разговорите ще продължат в контекста на дебатите за новия здравноосигурителен модел. 

„Заедно трябва да работим за справедливото разпределение на финансите на ниво лечебно заведение, за да може с наличния ресурс и с допълнителните средства от 30 млн. лв., които ще получат областните и общинските болници, да бъдат увеличени заплатите на целия медицински персонал", подчерта здравният министър.

Подписан е колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагането на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. На този етап мога да заявя, че протестът е обявен без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. За съжаление проблемите са натрупвани с години, ние искаме да ги решим, но това трябва да се случва в спокойна обстановка и диалог. Предстои ни много съвместна работа", посочи министър Ананиев.

„Констатираме, че в отделни лечебни заведения, най-вече в по-малките населени места, не е достигнала информация относно разпределението на отпуснатите от правителството 30 млн. лв. за общинските и областните болници, по-голямата част от които средства е предвидена именно за увеличаване възнагражденията на работещите", коментира още министърът.

Това потвърди и Милка Василева, която заяви още, че Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не е организатор на предстоящия протест. Инициативата за него е през социалната мрежа Фейсбук, а в основата му седят група медицински сестри. „Ние подкрепяме исканията, но не и организирането на протест. Начинът за решаването на проблемите е чрез диалог, а не чрез излизане на улицата", коментира още Василева.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов посочи, че синдикатите не подкрепят протеста и също са на мнение, че проблемите се решават с диалог. „Само в няколко общински болници имаше желание за протест. Причината е, че в края ма миналата година подписахме колективен трудов договор и към днешна дата в много лечебни заведения заложените в него параметри са достигнати. Благодарение на решението на Министерския съвет за отпускането на 30 млн. лв. ще се повишат заплатите и в общинските, и в областните болници. За съжаление групата-организатор във Фейсбук явно не е информирана за тези обстоятелства".

„Исканията са справедливи, но нямаме участие в организацията на протеста. Трябва да направим така, че мениджмънтът на болниците да се съобразява с колективния трудов договор. Както каза премиерът, отпускат се все повече пари за здравеопазване, но те не стигат до лекари и сестри. Трябва заедно да работим именно в посока решаването на този проблем". Това заяви федералният секретар на Изпълнителния комитет на КТ "Подкрепа" д-р Николай Кътев.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини