Червената истина: Напускането на БСП делегитимира работата на Народното събрание

Шефът на БСП София Калоян Паргов заяви, че решението на ПГ на БСП за България да напусне Народното събрание делегитимира работата на парламента в сегашния му формат. Миналата седмица от БСП обявиха, че няма да влизат в пленарна зала в знак на несъгласие с промените в Изборния кодекс. Президентът наложи вето над закона, което най-вероятно ще бъде отхвърлено от парламента, но от ГЕРБ обещаха да го поправят, като върнат старото ниво на преференциите.

"Затова Цветан Цветанов и ДПС, което е в полуопозиция, са толкова притеснени и говорят за удар върху парламентаризма. Напускането на БСП делегитимира работата на Народното събрание", заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов в предаването на Велизар Енчев "Актуално от деня" в ефира на партийната БСТВ.

Лидерът на столичните социалисти обясни, че това, което БСП направи, не е бойкот, а е рязко несъгласие с начина на водене на парламентарния дебат и на законотворчеството.

"Цветан Цветанов много добре знае всичко това и по тази причина изглежда толкова притеснен, коментира Калоян Паргов. Притеснени са и от ДПС, което е в едно такова неизяснено положение, в полуопозиция. Затова и Цветанов, и ДПС говорят за удар върху парламентаризма. Когато в една утвърдена демокрация втората по големина политическа сила напусне парламента, това вече е много притеснително. На практика подобно действие делегитимира работата на това Народно събрание. Да, управляващите ще си осигурят кворум, но отсъствието на опозицията е удар по самите управляващи, по начина, по който те ръководят целия процес".

Според Калоян Паргов, принизяването на дебата за напускането на парламента от страна на БСП до това дали взимат заплати народните представители от групата на социалистите е опит да бъде отклонено вниманието от истинския много голям проблем.

"От ГЕРБ съвсем очевидно търсят всякакви начини, които биха им осигурили дори служебна победа на предстоящите избори тази година. И това е обяснимо, защото европейските, а след това и местните избори са залог за бъдещото национално управление на държавата, обясни той.

За изпълнението на тази цел беше смяната на изборните правила по-малко от 6 месеца преди евроизборите, което е грубо нарушение на европейските стандарти на Венецианската комисия. Точно това доведе до решението на Националния съвет на БСП парламентарната група да напусне Народното събрание. И да делегитимира работата му. Това не е бойкот, а е съвсем нормална парламентарна практика. Тя често се използва в съвременната демокрация, когато се изразява несъгласие с управляващите и се заявява, че повече така не може, че трябва да се спазват елементарни правила и принципи. Когато съперникът търси служебна победа с всички средства, ние сме длъжни да направим всичко възможно, за да го възпрепятстваме в тези негови опити, практики и подходи".

Председателят на БСП - София напомни, че въпросът с машинното гласуване трябва да бъде решен до 10 март.

"Необходимо е технологично време за изработването на тези машини и на софтуера за тях, коментира Калоян Паргов. - Много важно условие е всички участници в политическото състезание, каквито са изборите, да удостоверят с техни експерти, че този софтуер е наистина годен. Защото точно в него е разковничето. Машинното гласуване силно ще намали фалшификациите на изборите и ще предотврати лошите практики, които констатираме на не един и два избора в последните 10 години".

Калоян Паргов коментира и поведението на ДПС в Народното събрание. "Тях по делата ще ги познаете, каза той. - Решението им да не последват нашия пример се пише на тяхната сметка. Ясно е, че напрежението в ДПС след 10 години извън властта е сериозно. Имам предвид от страна на техните представители по места. Но, всеки сам за себе си решава. Въпросът е крепи ли се това правителство или наистина говорим за алтернатива. В последната година имаше няколко опита за общ опозиционен фронт и за отказ за регистриране в парламента. В тези случаи от ДПС винаги се регистрираха и това показва, че едно говорим, а друго вършат. Тези мурафети са притеснителни и водят до съмнения дали БСП не е вкарвана в чужда игра, в която да служи за маша за реализация на чужди интереси. Това ние категорично не можем да допуснем. През август БСП ще стане на 128 години и няма как да си позволи да служи на чужди интереси, а по този начин да отблъсква собствените си членове и симпатизанти".

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ке
    кенанския лъв
    2 -3
    13:39, 1 мар 2019
    Червените боклу;ци са най-големите мързели и не им се работи .
  • 2
    За
    запознат
    1 -2
    17:01, 1 мар 2019
    Като ги няма тези интриганти и провокатори парламента работи по ползотворно
  • 3
    Аб
    абжж
    0 -1
    18:38, 1 мар 2019
    Аз не виждам парламента да работи .Просто той изпълнява някакви корпоративни интереси а не на народа .Никва файда кой е вътре и кой го няма просто се харчат едни безсмислени народни пари и се хранят едни 240 дупедавци
Последни новини