Шествия, спускания на ски със знамена, възстановки и заря за националния празник

Изображение 1 от 4

    Голямо спускане на ски в носии в Пампорово, кукерски игри в Широка лъка, походи със знамена и шествия. Това са само част от проявите за 3 март в Смолян и областта.

    След благодарствен молебен в храма, в който е бил посрещнат генерал Черевин в Смолян, честванията продължават на площад „Възраждане“ в кв. Устово. Празнично шествие с църковните хоругви тръгва от храм „Св. Никола”, водено от Сдружение „Родопски хайдути“, които носят пушката на Капитан Петко войвода, защитник на Родопите през 1878-1879 г. Като безценен експонат тя се съхранявана в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян.

    С шествие и възстановка на битка от националните борби за Освобождение, Златоград ще отбележи националния празник. Ще бъдат поднесени венци пред паметника на Дельо хайдутин и паметната плоча на ген. Черевин. Възстановката ще бъде Етнографския ареален комплекс в в старата част на Златоград.

    В деня на 141- годишнината от Освобождението, по пистите на ски център "Картола" за втора поредна година ще развеят националните трибагреници. Спускането със знамена ще бъде последвано от патриотична викторина с награди, игри и забавления.

    През целия ден край пистите ще звучи патриотична музика, а в 13 ч. пред кметството ще се включат и младежите от патриотично сдружение "Родопски хайдути". Със залпове и прочит на историята, те ще понесат венци пред паметните плочи на героите в центъра на селото и пред родната къща на единствения опълченец на Момчиловци - Вълчо Гайдаров.

    С традиционния поход до връх Мечи чал над Чепеларе и поход с поклонение до Челевещата пещера край село Орехово ще се отбележи празникът и ще се изрази признателност към загиналите. 

    Преходът до връх Мечи чал се организира от инициативни граждани, Българският съюз за защита на Родопите и фондация „Обществен фонд – Чепеларе“ ще се отбележи националният празник от чепеларци. В 17:30 ч. на площад "Олимпийски" ще се изявят самодейците от НЧ „Родопска искра 1880“ и Детския театрален състав. Тържествената програма ще завърши с военен ритуал и заря, с участието на 101-ви Алпийски полк –Смолян. 

    СмолянГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини