Километри задръствания в Кале, френските митници се готвят за Брекзит

Френските митници причиниха задръствания в Кале, след като служители започнаха по-строги проверки на камионите, насочени към тунела под Ламанша и пристанището, съобщава BBC.

Действието е насочено към подобряване на заплащането и броя на персонала преди Брекзит на 29 март. Дюнкерк, на френското крайбрежие, също е засегнат. "Брекзит е катализатор за по-дълбок гняв", коментира служител от профсъюз.

Колони от камиони чакат на магистрала А16 в близост до Кале, пристанището, както и до изхода на тунела под Ламанша, има и големи опашки на граничните контролно-пропускателни пунктове.

За втори ден колоните от камиони са с километри, но обикновеният трафик все още не е затруднен.

Фериботният оператор DFDS коментира, че пълните гранични проверки са спрени в Кале, но времето за изчакване е повече от три часа, докато трафикът се пренасочва през града.

Докато времето за изчакване в Дюнкерк е само около час, там всеки камион все още се проверява, допълва операторът.

Шофьорите недоволстват, а служители в Кале заявяват, че създават зони за престой, за да се справят с тежестта на трафика. Докато камионите спряха, има съобщения, че мигранти са се опитвали да се качат на превозните средства, за да преминат през Ламанша.

Представители на профсъюза заявяват, че тяхната дейност "показва, какво ще се случи с Брекзит", когато Великобритания напусне Европейския съюз. Възможността за Брекзит без сделка доведе до опасения от сериозни пречки от двете страни на Ламанша.

Френското правителство обяви планове за увеличаване на броя на митническите служители в отговор на Брекзит. 300-те души, разположени в тунела под Ламанша, ще бъдат увеличени до 365, докато 64-те в пристанището на Кале ще се двойно повече.

Представители на синдикатите твърдят, че искат по-голям брой хора, заради Брекзит, както и по-добро заплащане на нощен труд и средства за работа в рискови условия.

"Ако Обединеното кралство стане трета страна, проверките ще станат по-сериозни. Това е първата, пълна демонстрация на това, което ще се случи", коментира официалният представител на синдиката CGT Филип Боленжер.

Ръководителят на френските митници Родолф Гинц заяви, че е учуден. Той настоява, че Франция ще бъде готова за 29 март, с цел да защити френската територия, вместо да контролира това, което напуска Франция, както и да поддържа потока и сигурността на трафика.

Британското правителство също се стреми да успокои страховете, като обещава, че камионите, влизащи във Великобритания, ще могат да продължат пътя си директно от фериботи и влаковете от тунела под Ламанша, като попълнят предварително гранична декларация.

През януари властите на Обединеното кралство организираха учение, включващо 89 камиона в едно излязло от употреба летище в Кент, като част от плановете си за извънредни ситуации.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини