Дянков нервничи в съда, блъска оператор на Канал3 (видео)

Доста нервно за част от обвиняемите тръгна делото за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени. Бившият финансов министър Симеон Дянков изблъска оператора на Канал 3 преди да влезе в залата.

За това нямаше никаква причина, защото журналистът дори не снимаше него, а правеше кадри от коридора. В почивката от съдебното заседание Дянков не успя да обясни грубиянската си проява, а още по-малко да се извини, предаде Канал 3.

Помагачът Иво Прокопиев очаквано избяга щом видя камерата на Канал 3. "Вие не сте медия", тросна се с традиционната си и вече изтъркана реплика издателят на "Капитал" и след като видя, че няма репортери от неговата медия побегна към съда.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е подсъдим за престъпление по служба. Според прокуратурата Дянков е поискал през 2011 година от изпълнителния директор на Агенцията по приватизация да възложи оценката по сделката да се извърши от фирма "Булброкърс”, контролирана от Иво Прокопиев. Целта била дружеството да се облагодетелства с над 1 милион лева.

Пред магистратите Симеон Дянков и Трайчо Трайков казаха, че са действали спрямо закона. А подсъдимият Прокопиев отново заяви, че не разбира обвинението срещу него.

Първият свидетел по делото беше сегашният икономически министър Емил Караниколов.

От 2010 до 2017 именно той е начело на агенцията по приватизация. Пред магистратите той посочи, че преди осъществяване на сделката той се е срещал няколко пъти с Дянков и Трайков. Бившият финансист номер 1 обаче не му бил оказвал личен натиск.

"Имаше все пак влияние по отношение на комисията, от представител, който е назначен от него. Кой е този човек? Доротея Пандева, която се бъркаше в определяне на критериите, даваше предложения и държеше те да се случат", коментира Караниколов.

Именно Пандева е дърпала конците и е ръководила работата на комисията. За нея се знае, че тя е осъществявала контакта между тогавашния министър Дянков и приятеля му Прокопиев.

Трайчо Трайков пък е с обвинение за умишлена безстопанстеност. В резултат нанесените щети за държавата са за над 20 милиона лева. По делото са подсъдими и трима мениджъри от консултантската фирма "Булброкъсрс”. Следващото заседание е утре, когато разпита на свидетели продължава.

Ето как влязоха в съдебната зала обвиняемите:

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

Последни новини