Кит налапа водолаз и го изплю

Райнер Шимп от Южна Африка по чудо оцеля след като се оказа в устата на брайдов кит, заедно с пасаж сардини.

Шимп е професионалист, 51-годшният водолаз е директор на Dive Expert Tours, която организира гмуркане за любители и професионалисти, за да наблюдават морския живот. В деня на инцидента Райнер, заедно с екип от водолази, заснемали миграцията на сардините в Порт Елизабет източно от Кейптаун.

Водолазите били на 40 км от брега, когато морето внезапно започнало да кипи и Шимпф попаднал в устата на кита, подобно на библейския пророк Йона.

След инцидента той коментира пред Barcroft, че нещо огромно скрило светлината,  усетил хващане на бедрото си и в следващия миг се озовал в устата на кита. Помислил си, че китът смята да се потопи на дълбоко.

Опитният водолаз, който предоставя услуги като водолазен оператор от 15 години, се заставил да се успокои и успял да избяга от устата на кита. Моментът на битката бил заснет от лодката от членове на групата.

Брайдовите китове са слабо проучени. Срещат се във всички океани в умерените и тропическите ширини. Достигат до 14 метра и до 25 тона тегло. Могат да се потапят на дълбочина до 300 метра.  Като всички ивичести китове, те притежават цедилен апарат (балени) за прецеждане на планктон и малки ракообразни от водата, но се хранят основно с риба.  Кръстени са на норвежкия консул в Южна Африка Йохан Брюде –  Ивичест кит на Брюде

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини