20 °C

Тръгна строителството на общински жилища за бедни, болни и самотни хора

Първа копка направиха днес за един от най-дългоочакваните проекти от смолянчани. А именно изграждането на общински жилищен блок, в който ще живеят социално уявими хора. Старт на символичното строителство с кирка и лопати дадоха  зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова, секретарят на общината Момчил Николов, представители на фирмата-изпълнител, проектанти, надзор, ръководителя на проекта.

Жилищният блок ще има 35 апартамента, сред които едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни, както жилища за хора със специални образователни потребности, обясни инж. Васка Караджова – ръководител на проекта.  След построяването, сградата ще бъде напълно обзаведена с всякакво оборудване и завършена до ключ. Топлата вода за потребителите ще се осигурява със слънчеви колектори. Стойността на строително-монтажните работи е 1 666 183,82 лв., а срокът за изпълнение на обекта е 498 календарни дни след подписване на протокол 2, с който се открива строителната площадка и линия. Реалната работа ще започне до седмица след първата копка, поясни инж. Караджова.

Зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова заяви, че хората, които ще се настаняват в новопостроените общински жилища, ще се избират по методика на Агенцията за социално подпомагане. Те ще са социално слаби, в тежко здравословно състояние и хора, които се нуждаят от социална подкрепа. Жилищата ще бъдат оборотни. При постояването им, ще се настанят първите наематели, а след това може да се наложи при подобряване на социалния им статус, те да бъдат преместени. В жилищата ще се пребивава от 1 до 3 години, в зависимост от социалното положение на настанените, посочи Аръчкова. През този период, хората трябва да бъдат интегрирани и включени в други програми. Зам.-кметът на Смолян отбеляза, че списъкът на хората, които чакат за общински жилища в Смолян е голям. Тя припомни, че в периода между 2000 и 2007 г от приватизирани предприятия и от държавата има прехвърлени жилища към общината, но всички са с действащи договори на наематели. Нови жилища няма строени отдавна. „Има около 70-80 човека които са желаещи да бъдат настанени в общински жилища в различните групи за тези имоти. С новопостроеният блок ще бъдат обхванати част от тях, тъй като има и хора, които не се в крайна нужда, но искат да ползват общинско жилище, с цел да не плащат свободен наем. В новата сграда са предвидени и жилища за пострадали от домашно насилите от типа на кризисен център“, допълни Аръчкова.

Управителят на фирмата-изпълнител на жилищния блок Младен Стоянов, обеща да завърши сградата в срок.. Той уточни, че имат необходимите хора и машини за работа. На строителната площадка хляба си ще изкарват от 8 до над 20 души, уточни Стоянов.

Анелия Веселинова
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Видеа по темата

Хороскоп за 27.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини