4-годишният Виктор се нуждае от помощ, за да проходи и каже "мама"

Изображение 1 от 3

    Той се казва Виктор и е на четири години. Но... не може да ходи, а има неистово желание за това. Придържан от мама или татко се втурва към топката, към цветето...
    Вики е само на два месеца, когато се налага да му трансплантират черен дроб. Донор е баща му Венцислав Иванов. Операцията е първата в страната на толкова крехка възраст, но екипът на проф. Любомир Спасов в болница "Лозенец" сътворяват чудото.
    Преди това Вики е в кома в продължение на седмица. До тежкото състояние на детето се стига след поставяне на шествалентна ваксина, а няколко дни след това се оказва че бебето е заразено с хепатит В. В болницата в Пловдив направо отписват Вики. "Даваха му няколко часа живот!", разказва през сълзи майката Мелиха. Родителите обаче не се предават и заминават за София. Трансплантацията на черен дроб е направена точно на Великден 2015-та в болница "Лозенец".
    И сега бащата Венцислав определя направеното от проф. Спасов като чудо. Вики се връща към живот. Но едноседмичната кома води до последствия. Сега малкото момченце е с епилепсия, детска церебрална парализа и атрофия на мозъка.
    Родителите обаче имат надежда, че с подходящо лечение и рехабилитация Вики може да проходи и проговори.
    Насочили са се към клиника в Истанбул, където и в момента има български деца със сходни диагнози и отзивите на родителите им са много добри. Очакват там да уточнят диагнозата на Вики и да назначат правилното лечение и рехабилитация.
    Необходимата сума за всички изследвания и двуседмична рехабилитация е 10 000 лева, сума непосилна за семейството. И те търсят помощ.
     А хората не остават безучастни. В месец март в Златоград стартира кампания в помощ на 4-годишния Виктор. Ангажирани с благотворителната инициатива са община Златоград, читалище "Просвета" и още много хора. Народната певица Златина Узунова пък е в основата на организирания благотворителен концерт "Да помогнем на Вики". Той ще се състои на 27 март от 19 часа в ОНЧ „Просвета 1908” в Златоград. В него ще вземат участие „101 Каба гайди”, Гайдарски състав „Дельо Хайдутин” гр. Златоград, октет „Никола Кенов”, сборна фолклорна формация „Надежда Хвойнева”, детска фолклорна формация „Орфееви звуци”, сборна младежка фолклорна формация „Бойка Присадова”, танцов състав „Акрани”, младежка битова група, женска битова група за автентичен фолклор „Надежда”, мъжка битова група при ОНЧ „Просвета 1908” гр. Златоград, със специалното участие на Златина Узунова, Кина Илчева, Ани Узунова, Леда Абаджиева, Пета Драгинова, Елек Стефанов, Ани Коцева.
    Цената на билета е 5 лева, а те могат да бъдат закупени в Център за социална рехабилитация и интеграция гр. Златоград; Общинска администрация Златоград на ул. „Стефан Стамболов” №1, ет. 3, стая 1; Дневен център за деца и младежи с увреждания „Зора”.
    Кампанията се провежда с подкрепата на Община Златоград, ОНЧ „Просвета 1908” гр. Златоград, ОНЧ „Христо Ботев – 1871” гр. Смолян, „Пампорово бус – Албен Чавдаров”.
    Кутии с благотворителна цел ще бъдат поставени и в търговски обекти в гр. Златоград. Отворена е и дарителска сметка на името на Вики, където всеки съпричастен може да дари средства и да помогне.

    IBAN:BG93BPBI79274042456202
    BIC:BPBIBGSF
    Юробанк България, титуляр: Виктор Венциславов Иванов

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Di
      Dimitar
      0 0
      16:44, 15 мар 2019
      А PayPal има ли?
      • Ве
        Величка Петкова
        0 -1
        17:16, 15 мар 2019
        Не за съжаление, само банковата сметка, която е в лева, но от банката са казали, че няма проблем преводът да е и в друга валута
    Последни новини