Руското халюцигенно оръжие едва ли е ефективно

Руската система за визуална и оптична намеса 5P-42 “Филин”, ослепяваща врага и причиняваща халюцинации, е раззработка от преди 17 години и най-вероятно е неефективно, пише “Фонтанка”.

Изданието разговаря с предприемача от Санкт Петербург Юрий Зенкевич, чиято фирма "Юпитер-З", според "Фонтанка", първоначално е разработила 5Р-42 "Филин".

"Те (“Росэлектроника” - бел. ред.. “Лента.ру”) представят за ноу-хау продукт, създаден отдавна, включително за сметка на мои средства, и обират каймака. Имахме амбициозни планове. Например, планирахме да разработим гражданската модификация на “Филин” през 2012 г. ”, каза Зенкевич.

Според висш служител на Института по човешкия мозък на Руската академия на науките (Санкт Петербург), цитиран от изданието, системата 5P-42 Filin най-вероятно е неефективна.

„Модулирането на сигнали с различна честота вероятно е проектирано да стартира процес на генерализация. Мозъкът, грубо казано, започва непрекъснато да “разпраща” информация в полукълбата, което може да предизвика епилептичен припадък. Но за да се предпази човек от такова въздействие, е достатъчно да се затвори едното си око" - казва експертът.

През февруари списание The Popular Mechanics припомни, че визуално-оптични системи, които причиняват халюцинации и ослепяване, са били използвани от съюзниците по време на Втората световна война.

По-рано през същия месец се съобщаваше, че корабите на руския флот започват да се оборудват със станции 5Р-42 "Филин". "Таймс" разказа за причиняващо повръщане и халюцинации оръжие на фрегатата "Адмирал Горшков".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини