Ново дарение за хиляди долари на болницата в Мадан. Този път от турски общини

На тържествена церемония в МБАЛ „проф. Константин Чилов“ в Мадан днес беше връчено официално дарение на рентгенов апарат последно поколение. Дарението се прави от турските общини Пендик и Зейтинбурну и Съюза на турските общини и общините извън Турция. Апаратът е марка „Тошиба“, а стойността му е 74 000 долара.

Гости на тържеството бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, председателят на Съюза на турските общини и общините извън Турция д-р Фахри Солак, зам.-кметът на община Пендик Сами Дивлели, общинският съветник в Пендик Ерхан Караташ, представител на бинеса в Турция Фикри Йълмаз, заместник областният управител на Смолян Андриян Петров и депутатът от ДПС Хайри Садъков.

„Рентгеновият апарат е дигитален, последна дума на техниката. Този апарат извършва едно изследване за 5 минути, докато стария рентгенов апарат преди това заедно с промивката го правеше за един час. Сами разбирате какво постижение е това за нас. Този дарен апарат е основно средство в Отделението за образна диагностика. Това е апарат, с който най-много се работи в отделението. С новия и стария апарат дават възможност за около 600 изследвания за месец, а за година – 7200. С дигиталния апарат могат да се извършват процедури, които бяха невъзможни със стария апарат, каза д-р Стефан Хаджиев.

 

Генералният консул на Република Турция Хюсеин Ергани заяви пред множеството, че е изключително доволен, че е гост на Мадан, като отбеляза, че не за първи път гостува на община, тъй като много му харесва.

Д-р Стефан Хаджиев обясни пред медиите и какво се планира за голямото дарение от Шефкет Чападжиев. „Събираме оферти за апаратура в момента, след това ще се събере медицинския съвет на болницата, за да се реши какво да се купи. Чакаме да излязат новите медицински стандарти до края на юни т.г., за да определим каква дейност да развиваме и дали имаме възможност да увеличим нивото на някои отделения, за което ще ни трябва допълнителна апаратура. По Закона за обществените поръчки ще се доставя апаратурата, защото сумата е голяма. Така ще се направи, че да се кандидатства за всяка отделна позиция, защото няма фирма в света, която да достави цялото медицинско оборудване накуп“, коментира д-р Хаджиев.

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини