Терористът от Нова Зеландия бил в България на исторически туризъм

Терористът от Нова Зеландия Брентън Тарант, по чиито оръжия има надписи и на кирилица е бил в България на исторически туризъм в средата на ноември 2018 година. Той е посетил места, свързани с битки.

Това стана ясно от информацията, която даде главният прокурор Сотир Цацаров след срещата при премиера Бойко Борисов тази вечер. Министър-председателят събра шефовете на службите заради атентата, в който бяха застреляни близо 50 души, а най-малко 20 бяха ранени по време на петъчната молитва в две джамии в град Крайстчърч. 

По оръжията на стрелеца има надписи с имена на битки от Руско-турската и Балканската война и други, свързани с исторически събития и личности от Европа.

Брентън Тарант посещава исторически места в България, минава по маршрута: Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асенов град, Казанлък, Бачково, бил е и в Банско, уточни Цацаров.

На 15 ноември 2018 година с полет на румънските авиолинии 28-годишният австралиец отпътува  от България за Букурещ, там наема автомобил, с който се придвижва до Унгария.

„Има данни за местата на пребиваването му, за сим картите и кредитните карти, които е използвал. Няма данни за терористична дейност или връзка на лицето за това в България, посочи още главният прокурор.

През 2016-та година терористът е бил на подобно пътуване в Сърбия и Черна Гора. Споделя се мнението, че и пътуването му в Сръбско, и това в България са с цел исторически туризъм, маршрутите му са свързани с битки между християнската и мюсюлманската армии, посочи Сотир Цацаров.

Постоянна е връзката ни с разследването, което се извършва в Нова Зеландия и Австралия, каза още главният прокурор.

Вътрешният министър Младен Маринов посочи, че предстои още работа по целия му маршрут в България. „Една от задачите ни е да установим дали е имал връзка действително с български граждани, дали е осъществявал контакт с наши граждани.“, каза той и добави, че тази вечер ще бъде получена в България допълнителна информация от разследващите в Нова Зеландия за личността на извършителите на атентата и дали има и други лица, които вече са установени, дали и те са пребивавали в България. „Тази информация е важна, колегите работят с извършителите.“

„Всички данни, които се придобиват за престоя на лицето и неговите контакти у нас, се подават към разследването там. Трябва да бъдат сравнени и списъците на пътниците от полетите, с които той пристига и заминава. Ще се проверят и уточнят местата където е преспивал, това са основно къщи за гости. Трябва да установим дали версията за пребиваването му в страната ни за изучаването на историята, свързана с Балканските народи, е действителният мотив за идването му тук или е имало някаква друга причина“, посочи още Сотир Цацаров.

Министърът на външните работи на България Екатерина Захариева посочи, че „по никакъв начин България не желае този ужасен акт да бъде свързан с нейната история. Омразата, нагнетяването на етническото напрежение доведе до трагедията в Крайстчърч. Така че всички трябва да запазим спокойствие и когато отправяме послания да се замисляме дали не нагнетяваме етническо напрежение и омраза“, посочи Екатерина Захариева.


Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини