Румънците отново се надигнаха – искат хубави пътища

Оригинално: за да обърне внимание на проблема с лошата пътна инфраструктура в страната, румънски бизнесмен построи магистрала, дълга 1 метър. Идеята му отново изкара румънците на барикадата.

Можете ли да си представите магистрала, дълга един метър? да, такава съществува, и вчера бе тържественото ѝ откриване - в Североизточна Румъния близо до град Сучава. Идеята за построяването ѝ е на 33-годишния бизнесмен и ресторантьор Щефан Мандачи. Той е финансирал със собствени средства тази символична част от четирилентов магистрален път. Останалото е дело на професионалисти - еднометровата отсечка е изградена от пътна фирма за сумата от 4 500 евро. По официални данни за 1 метър магистрален път държавата харчи 4 пъти повече пари. 

Само 800 километра магистрали

Буковина е един от най-красивите райони на Румъния, който обаче е откъснат от останалата част на страната. До там водят шосе и железопътна линия в плачевно състояние. По магистрала не може да стигнете до Сучава и околността. Политици от всички цветове на дъгата вече 30 години обещават преди избори да форсират изграждането на две магистрали от север на юг и от запад на изток. Те трябваше да имат и връзки за Буковина. Но дотук нищо не е построено.

Като цяло инфраструктурата в Румъния е лоша. С обща дължина от почти 800 километра магистрали, Румъния е на опашката в ЕС. Испания е водеща в това отношение със своите 15 хиляди километра магистрали, следвана от Германия с 13 000 километра. Дори една Унгария, която е два пъти по-малка от Румъния, разполага с три пъти повече магистрални пътища от своята източна съседка. По данни на ЕК, през 2017 година Румъния държи тъжния рекорд за най-много загинали по пътищата - 98 души на един милион жители. През същата година в Германия жертвите на катастрофи по пътищата са били 38 души.

Щефан Мандачи призова сънародниците си в края на вчерашния ден да спрат работа за 15 минути - докато край Сучава тържествено бъде освещаван 1-метровият магистрален път. С тази акция той иска да обърне внимание върху катастрофалното положение с пътната инфраструктура в страната.  

Шамар за правителството

В социалните мрежи бързо се разпространи видеоклип с проекта на смелия бизнесмен. Местни политици се опитаха да спрат строежа, обявявайки го за незаконен. Мандачи обаче представи всички необходими разрешителни. Единствената магистрална отсечка в цяла Североизточна Румъния е изградена напълно легално върху нива, която е негова собственост.

Това е звучен шамар за социаллибералното правителство в Букурещ, което обеща да изгради стотици километри магистрали. През миналата година са били завършени едва 60 километра, а изграждането на магистрален път на североизток изобщо не фигурира в плановете.

"Това е катастрофа. От Германия, през Австрия и Унгария човек стига за десет часа до западната румънска граница - говорим за 1 200 километра. Следващите 250 километра до Сучава отнемат двойно повече време", казва Мандачи.

И кой е отговорен за това непоносимо положение? И за близо 2 000 жертви а катастрофи в страната годишно? Колко хора щяха още да са живи, ако Румъния имаше магистрали? Мандачи постоянно поставя тези въпроси. Но не получава отговор. Той обаче се надява, че след този петък нещата ще се променят. Той е отпечатал 3 милиона плаката с логото на своята акция и 3 милиона салфетки, които разпространява във веригата си ресторанти. В социалните мрежи бизнесменът уверява, че не преследва никакви политически цели. Не се интересува и от добрата реклама за бизнеса си. Иска само неговите съграждани, чуждестранните туристи и шофьорите на тирове да достигат по магистралите сигурно до своите цели. Както и много румънски граждани, той не иска инвеститорите да обръщат гръб на страната му заради лошите пътища. Дали това 15-минутно спиране на живота в Румъния ще даде искрата, от която се нуждае Румъния, за да се събуди от продължаващата десетилетия летаргия?

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини