„Amazing Grace”, Арета Франклин и наследниците (първи трейлър)

Сниман преди десетилетия и дълдо очакван след повторното откриване на кадрите, документалният филм за Арета Франклин излиза на големия екран на 5 април 2019 г. С наближаването на тази дата се появиха много позитивни отзиви, трейлър на филма и един звучен скандал от последния уикенд.

 “Amazing Grace” е замислен като документален филм и е заснет от режисьора, носител на Оскар Сидни Полак. Арета Франклин пее госпел в Мисионерската баптистка църква в Лос Анджелис през 1972 г., като записва на живо най-продавания си албум. Легендарната певица не е гримирана, нито облечена като за шоу. R&B и госпел звездата в този момент току-що е направила осем последователни хитове в R&B Number One. 

Филмът на Полак остава назавършен по технически причини. Лентите били преоткрити, възстановени и съхранени в продължение на две десетилетия от продуцента Алън Елиът.

1972 г. е ерата на "Черната сила" и "Черното е красиво". В късата си естествена коса и прост грим Арита Франклин е в крак с времето и адекватна на случая. Няма „блясък на танцьорка“, няма „изправени коси“ и никакви „мигли“. - липсата на която Уилямс се подигра на програмата си. Простотата на представянето придава сила на “Amazing Grace”. У

Учени, филмови критици, експерти по поп култура и холивудски величини се изказват възторжено за филма. Режисьорът, носител на Оскар, Спайк Лий казва за Variety, че филмът е “хипнотизиращ и трансформиращ”.

Албумът е първият запис на Арета Франклин „Amazing Grace”, който е продаден в над два милиона копия, спечелил награда Грами и все още е най-продаваният госпел албум на всички времена.

Всичко това посочват (още веднъж) наследниците на Арета Франклин в специално изявление, след като водещата Уенди Уилямс представи по обиден според тях начин предстоящия филм в своето шоу. Преживе самата Франклин на два пъти е спирала излизането на филма по съдебен път.  Тя е харесвала самия филм, но не е лицензирала използването на образа ѝ.

"Накрая, Уилямс предполага, че Franklin Estate (наследниците) търси национално разпространение за „Amazing Grace“, за да покрие неизплатените дългове на певицата. Това не е истина. [...]  Публичното представяне на “Amazing Grace”, което включва прожекции в афро-американски музеи и черни църкви този месец, получи подкрепа от афро-американски пастори и фенове в цялата страна. И докато Франклин първоначално налагаше разпореждане на „Amazing Grace“, нейните възражения нямаха нищо общо с неговото качество; преговорите не бяха финализирани към момента на нейната смърт. Нейното семейство смята, че този документален филм е друг отличен пример за гения на Кралицата на соула"., завършва заявлението на наследниците.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини