Хаосът с пенсиите спрян от премиера Борисов

24 часа

Заради петрола горивата най-скъпи от 3 месеца

Цените на горивата стигнаха тримесечен връх, показа проверка в специализирани сайтове и в някои от веригите бензиностанции.

В част от тях дизелът вече се продава за 2,34 лв. На други цената е от 2,14 до 2,22 лв., а има и такива, които го предлагат за 2,04 лв. Най-високата цена на масовия бензин А-95 е 2,14 лв., като в част от бензиностанциите се предлага от 2,02 до 2,09 лв. На места има цени от 1,92 лв.

Труд

Хаосът с пенсиите спрян от премиера Борисов

Националният осигурителен институт ще изчислява пенсията и по старата, и по новата формула и ще избира по-благоприятния вариант за бъдещия пенсионер. Това се разбраха след среща при премиера Бойко Борисов представители на синдикатите, социалният министър Бисер Петков, управителят на НОИ Ивайло Иванов и вицепремиерът Томислав Дончев. "Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, експертният разговор ще продължи как да се изпълни това поръчение", заяви министър Петков.

Изчисляването на размера на пенсиите по старата и по новата методика ще се прилага само за хората, които са пресметнали, че са ощетени от новата формула, която взема предвид осигурителният стаж само след 2000 г., обясни управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Монитор

11 500 бегълци от закона опитали да щипнат през граница през 2018 г.

Близо 11 500 бегълци от закона са направили опит да напуснат страната. От заявените за общодържавно издирване по различни разследвания, са били заловени на изход от страната на различните контролни пунктове.

Това става ясно от публикуван отчет на МВР за 2018 година, който е за изпълнението на програмния бюджет на министерството. От множеството таблици там се установява, че силовото ведомство е обявило за общодържавно издирване 18 137 лица. От тях издирени и снети от издирване са 17 992 лица от всички категории, включително с натрупване от предишни периоди.

Търсените от МВР хора са били по общо 14 критерия, сред които дори неплащане на издръжка, задължения към държавата и неявяване по дела. От отчета става ясно, че 11 432 лица са били заловени на гранично-пропускателните пунктове, най-вероятно при опит да напуснат страната.

Стандарт

Махат отнемането на оръжие за превишена скорост

Възможността да се отнема законно притежавано оръжие при три акта за нарушения на пътя отпада. Това реши днес работната група по новия закон за оръжията и боеприпасите, която заседава в парламента, научи "Стандарт". В момента Законът за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия предвижда отнемане на оръжието при три административни нарушения. Постановката предизвика гнева на ловците, които са заплашени да загубят пушките си при три глоби от КАТ.

Новият закон влиза в пленарна зала до края на месеца или най-късно в началото на следващия. С него се слага край и на още една законова неуредица. Според старите тестове оръжие се отнема и за престой в отрезвителя. Той обаче не съществува законово от 2014 г.

Сега

Стената на Тръмп може да спре финансирането на базата в Ново село

САЩ отлагат или лишават от средства военни проекти по цял свят с цел финансиране на стената по южната си граница. Списък, публикуван от Пентагона, разглежда стотици проекти на обща стойност от 6,8 млрд. долара. Сред тях е и базата в Ново село в България, предаде Нова тв.

През август миналата година американското правителство взе решение тя да бъде финансирана с 5,2 милиона, за да се построи склад за муниции, сочи справка на money.bg.

Бюджетът, отделен за България, е най-малкият в сравнение с планираните разходи в другите държави от региона и в Западна Европа.

Капитал дейли

Нов "Апартаментгейт" при ГЕРБ

Историята с безвъзмездно предоставения апартамент на финансовия министър Горанов в луксозния жилищен комплекс на Кирил Домусчиев още не е съвсем отшумяла, но властта е на път да бъде разтресена от друг скандал с апартамент. Този път в главната роля е зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, за когото "Свободна Европа" съобщи, че е закупил луксозно жилище в скъп столичен квартал, а съмненията са, че сделката е на цена поне 4 пъти по-ниска от пазарната. Това ще е втори "Апартаментгейт" за Цветанов. През 2010 г., когато той бе вицепремиер и вътрешен министър в първия кабинет на ГЕРБ, гръмна скандала с петте му апартамента, заради който той беше проверяван от НАП.

Дума

БСП сезираа Конституционния съд за Закона за личните данни

Депутати от БСП ще внесат утре жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за личните данни, с които се посяга на свободата на словото. Припомняме, че промените бяха върнати с вето от президента Румен Радев, но мнозинството ги прие втори път. Срещу закона остро реагираха множество граждански организации, включително Съюза на българските журналисти и Асоциацията на европейските журналисти.

Промените дават възможност държавни органи и администрации да проверяват медийни публикации, журналисти и документални материали, както и да отказват достъп до информация.

Според приетите текстове ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Дж
    Джийсъс
    3 -1
    09:39, 20 мар 2019
    Добре, че е Боко да я "оправя" тая държава...
  • 2
    До
    Дон Хрристозо Мафиозо
    2 0
    11:58, 20 мар 2019
    Боко е най големия фокусник Мистър Сенко Мити и Орфи ряпа да ядът при Боко
Последни новини