Екстрадират кюрд, търсен за тероризъм в Турция

Изображение 1 от 3

    Киргизстанският гражданин Рустем Юзбаши, търсен в Турция по обвинение за участие в терористична група, ще бъде екстрадиран в южната ни съседка. Това реши днес Окръжният съд в Хасково с председател на тричленния състав магистрати Стратимир Димитров.

    36-годишният мъж беше задържан в Бусманци, но беше върнат в Хасково, където се гледа делото за екстрадиция. Турските власти го търсят за престъпление от преди около 13 г. Става дума за заложено взривно устройство, което не гръмнало. Свидетел обаче казвал, че Юзбаши е виновен по случая.

    Пред магистратите днес Юзбаши заяви чрез преводача си, че той е кюрд и иска да има кюрдска държава. Не желае да бъде върнат в Турция, защото се притеснява. "Нямам участие в този бомбен атентат", заяви той.

    Адвокатът му Веско Георгиев пледира клиентът му да не бъде екстрадиран. Той заяви, че Юзбаши е работел преди време в страната ни, което говори за уседналост.

    Прокурорът по делото Дарина Славова пък настояваше за екстрадицията му, което беше уважено от магистратите.

    Решението на хасковския съд подлежи на обжалване пред Апелативния в Пловдив.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Jo
      jo
      18 -4
      13:41, 19 мар 2019
      То е ясно, че и да не е виновен в Турция ще го осъдят до живот.
      • De
        Deniss
        13 -11
        14:14, 19 мар 2019
        Само изречението "Искаме Кюрдска държава", ще му стигне да си получи доживотната! Все едно тука рома да каже "Искаме Циганска държава", на гърба на държавата, в която живеят.
      • До
        до Денисс
        12 -3
        14:36, 19 мар 2019
        Не бъркай рома, рома е нямал държава тук. Кюрдите са единствените,който не са си освободили държавата от османското робство( не бъркай османците с турците, все едно да кажеш, че римската империя в момента са италианци). Те са близо 40млн. , мислиш ли ,че до 10г няма да си вземат държавата обратно. Естествено е, че като си иска държавата ще го смятат за терорист и нашите деди са ги бесили за такива думи по време на робството.
      • До
        До Денис
        2 -1
        22:44, 19 мар 2019
        Ромляните са ги докарали твойте Турци в България -
        понеже турците не можели да сгаждат жените си ,
        използвали ромляните за разплод :))
    • 2
      Ne
      nelicha
      16 -9
      14:26, 19 мар 2019
      Интересно ,ако на времето Турция беше поискала екстрадирането на Ботев и Левски Румьнските власти щяхали да направят това . Горките кюрди ,те искат ,да имат дьржава ,но исторически малко са закьсняли. Все пак правото е на тяхна страна.
      • Ма
        МастъръфДизастър
        4 -14
        15:09, 19 мар 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 3
      Ис
      Историк
      11 -10
      18:03, 19 мар 2019
      Коментиращият До-кюрдите не са имализържава по време на Османската империя.Чети повече.
      Вярно, закъсняли са, но това не им дава право да искат територия и държава.България ще позволи ли ромите да искат територия от нея и да си образуват държава. На чужд гръби сто тояги самалко. Заради кюрдите много млади момчета си загубиха живота. Държава сигурно ще си направят с помощта на великите сили, защото те имат интерес да раздробят Турция.
    • 4
      Пе
      Петко Киряков
      8 -10
      18:11, 19 мар 2019
      Когато една съседна държава поиска да се екстрадира престъпник,това незабавно трябва да става.Не вярвам да го търсят за кражба на хляб и мляко!Същото се отнася и за Турция към България.А за неща преди 600 години,няма как да се знае какво и как е било.Факт е обаче,че Турция е държава на около сто години,а преди в Османската империя са попадали много народности.Зверствата през последните години преди разпадането на империята са извършвани от араби,албанци,дьонмета от еврейски,хърватски,белгийски...и др.произходи,както и от черкези,ц***** и еничари.В Турция в момента половината имат българска кръв,благодарение на еничарите и жените от харемите,които главно са били български младежи и девойки.
    • 5
      Ne
      nelicha
      12 -3
      20:58, 19 мар 2019
      Извинявай това име ,което исползваш,е рожденото на великия български революционер капитан Петко войвода ,и когато съседната нам турска държава иска неговото екстрадиране то псевдо патриотите и го предават , но конните стражари все пак са българи и не изпълняват заповетта .това е документирано в филма на Николай хайтов.
    • 6
      Ке
      Кенанския Маймун
      2 -3
      22:41, 19 мар 2019
      Като малки - в училище ,
      нищо не подсказваше че Стратимир
      ще стане Съдия фашист - който да предаде хайдутин на Турците :))
    • 7
      Ка
      Каменов
      2 0
      07:10, 20 мар 2019
      Като гледам полицаите кви са....
    • 8
      De
      Deniss
      4 -5
      07:28, 20 мар 2019
      Кюрдите не са имали никога държава! Кюрдистан е само мислена територия, с която географията назовава местата, където те обитават. Верно, на брой са около 40 млн., но това не им дава право да завземат името на друга държава. Щяхме да говорим друго, ако същата агресия, с която кюрдите (не всички!) са снабдени, както и болното им мислене, че някога Турция ще бъде Кюрдистан, това мислене го имаха циганите тук!
    Последни новини