Новата формула за изчисляване на пенсиите била спекулация на медиите, недоволни синдикатите

От синдикатите са притеснени от спекулативното боравене с данни за новия начин на изчисляване на пенсиите. Представители на КНСБ и "Подкрепа" взеха участие в спешна среща при премиера Бойко Борисов по темата за новата формула за изчисляване на пенсиите, която влезе в сила.

Асия Гонева от КНСБ заяви, че е разочарована от интерпретациите на данните в НОИ. Те били симулативни, но се превърнали в спекулативни.

Според нея има решение на проблема. Трябвало да се вземе предвид факторът на средния осигурителен доход, който влиза във формулата за изчисляване на пенсията.

Изключително непрофесионални хора създали напрежението около пенсиите, заяви Гонева и порица медиите, че разпространяват спекулации. Синдикатите ще предложат конкретен текст, който да успокои обществото. Ще успокоим обстановката, увери Гонева. Една симулация се превърнала в спекулация, изтъкна отново тя.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов също заяви, че е смутен от чудовищните спекулации. И той се обяви за това да няма ощетени хора, които трябва да се пенсионират. Манолов е готов с калкулатор в ръка или с молив и лист да изчислява пенсии.

Междувременно калкулаторът на НОИ за изчисление на прогносните пенсии увисва в неловко чакане след въвеждането на ЕГН и ПИК, като изпиава съобщение за грешка след няколко минути, показа проверка. Очевидно всички очакващите някаква прогноза за пенсията си същи ще трябва да хванат молива.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини