Ставаме възрастни едва след 30

Някога казвали ли са ви да "пораснете", през 20-те ви години или си търсите оправдание защо все още обичате да гледате смешни клипчета с котки в интернет?

Сега вече може би има официална причина защо не се държите като зрял възрастен.

Според изследователи на човешкия мозък, хората не стават напълно "възрастни", докато не влязат в 30-те си години, съобщават BBC.

Според действащите закони във Великобритания пълнолетието се достига на възраст от 18 години. Учени, които изследват мозъка и нервната система твърдят, че възрастта, на която ставаме възрастни е различна за всеки. Изследването предполага, че хората на 18 години все още преминават през промени в мозъка, които могат да повлияят поведението и да ги направят по-потдатливи на развитие на психични разтройства.

Професор Питър Джоунс (Peter Jones) от Университета Кеймбридж пояснява: "Това, което всъщност казваме е, че да се определи с точност кога преминаваме от детството към зрелостта изглежда все по-абсурдно. Това е преход с много повече нюанси, който се случва през повече от три десетилетия." Той добавя: "Предполагам, че системи като здравната, образователната или правната го улесняват за себе си, създавайки дефиниции."

Когато станете на 18 можете да гласувате, да купувате алкохол, да вземете ипотечен кредит и да ви третират като възрастен и ако имате проблеми с полицията.  

Въпреки това, професор Джоунс вярва, че опитните криминални съдии могат да видят разлика между 19-годишен подсъдим и "закоравял престъпник" в края на 30-те си години. 

"Смятам, че системата се адаптира към очевидното, че хората не харесват идеята гъсеницата да се превърне в пеперуда", добавя той. "Не е детство и след него живот на възрастен. Хората изминават път, траектория."

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини