4 г. за избор на пенсия по старата или новата формула. Вестниците в събота

24 часа

4 г. за избор на пенсия по старата или новата формула

Изборът по коя формула да се пресмята индивидуалният коефициент за пенсия ще важи в следващите 4 години.

Това съобщи социалният министър Бисер Петков.

Промяната ще бъде разписана в преходните разпоредби в Кодекса за социално осигуряване. "Ако бъде подкрепена такава промяна, в бъдеще хората ще имат възможност при заявяване за отпускане на пенсия, да поискат тя да им бъде изчислена и по старата методика, която беше действаща до края на 2018 г.", каза Петков.

Труд

Държавно финансиране за повече болници

Повече болници ще могат да получават държавно финансиране от бюджета на Министерството на здравеопазването, предвижда проектонаредба на ведомството, публикувана за обществено обсъждане. Става въпрос за медицински дейности, които са извън заплащаните от НЗОК.

При определени условия право да предлага за финансиране допълнителен брой лечебници, които досега не са били в списъка, ще има Националното сдружение на общините.

От промените ще се възползват болници, които обслужват пациенти в труднодостъпни райони. Предвижда се и субсидиране на повече центрове, които предлагат психорехабилитационна програма за жени, оперирани от рак на гърдата.

Монитор

Само 1 от 4 електромера се отчита дистанционно

Във всяко от другите две ерепета - ЧЕЗ и "Електроразпределение - Север" ("Енерго-Про") този дял е малко над една десета. "В системата на ЧЕЗ има над 2 млн. електромера, като само за последната година са монтирани още 100 хил., позволяващи дистанционно отчитане", съобщи за "Монитор" Зорница Генова от управителния съвет на дружеството. Отчитащите консумацията на ток устройства на крайните абонатите в системата на "Електроразпределение Север" са над 1,1 млн., съобщиха от пресцентъра на ерепето, обслужващо Североизточна България.

Стандарт

Държавните вузове с по-високи такси

По-високи такси за следващата учебна година искат много от държавните университети у нас. Повишението се отнася дори и за част от специалностите в професионалните направления с най-сериозен недостиг на кадри на трудовия пазар. За да станат по-привлекателни, от следващата учебна година държавата предвижда да поеме таксите на студентите за тях. Предложенията на университетите за новите такси стават ясни от проект на Решение на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН. Променените такси за обучение трябва да бъдат утвърдени с постановление на Министерския съвет, което се очаква да стане в края на април.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини