Пентагонът изпрати новия стелт ракетен разрушител в Аляска

Американският стелт ракетен разрушител "Зумвалт", известен още като DDG-1000, пристигна в Аляска в пристанище Кетчикан, съобщават ВМС на САЩ, цитирани от ТАСС.

Говорителят на ВМС Клинт Рамсден отказа да отговори, дали Пентагонът планира да изпрати този кораб в Арктика след приключване на престоя в Кетчикан. "Американският флот не коментира бъдещите операции", нито за продължителността на престоя на разрушителя в Кетчикан, коментира той.

Разрушителят е закотвен там след посещение на близко военноморско съоръжение, където се работи по създаването на системи за звукопоглъщане за кораби. "Зумвалт"е към 3-ти американски флот, чиято оперативна зона включва източния и северния Тих океан, Берингово море и част от Северния ледовит океан.

Строителството на унищожителите клас "Зумвалт" започва през 2007 г. Разрушителите от проекта DDG-1000 са предназначени да осигурят огнева подкрепа при десантни операции и в провеждането на военни действия в крайбрежни зони, както и за ракетни и артилерийски удари срещу наземни цели, включително дълбоко в територията на врага. В допълнение, тяхната най-важна задача е да осигурят противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана на ударна група на самолетоносач. Тези кораби са най-големите американските ракетни разрушители.

За да се гарантира "невидимост", по време на строителството на разрушителя в максимална степен са използвани технологии "стелт", което би трябвало да му позволи да унищожи всеки самолет преди корабът да бъде открит. "Невидимостта" се осигурява от използването на нова архитектура: специална форма на корпуса, интегрална едноблокова надстройка и други.

Според някои данни, в битка, корабът ще бъде в потопена позиция, която заедно с посочените качества ще увеличи неговото оцеляване с коефициент 2-3 пъти.

Въпреки факта, че по размер (дължина около 186м, ширина около 25м), "Зумвалт" е по-голям от другите американски разрушители, неговият екипаж е най-малък за кораби от този клас - 147 моряци и офицери. Това е постигнато чрез автоматизиране на редица корабни системи.

За захранване на тези системи корабът е оборудван с електроцентрала, способна да генерира около 78 мегавата електричество. Това, както е обяснено от американския флот, е достатъчно, за да осигури електричество на "малък или среден град". 

Първоначално боеприпасите за артилерията на кораба трябваше да е от направлявани снаряди, но поради високата цена на такива боеприпаси до 800 хил. долара за единица, Пентагонът реши да се откаже от тази програма.

Допълнително, правителството на САЩ реши да намали значително планирания брой от тези кораби. Първоначално трябваше да бъдат построени 28, после седем, и накрая само три. Досега са построени два такива разрушителя, вторият е "Майкъл Монсур". Във връзка с всичко това, цената на различните корабни системи рязко се увеличи.

През юли 2018 г. трябваше да се смени една от двете електроцентрали на кораба "Майкъл Монсур". Необходимостта от такъв основен ремонт за кораб, който дори не е на разположение в бойните сили на ВМС, възниква веднага след приключването на неговите тестове. Намерено е увреждане на остриетата в една от двете газови турбини MT30 на Rolls-Royce.

Със същите газови турбини са оборудвани и някои други кораби на американския флот. Освен това те се използват от Кралския флот на Великобритания и от военните кораби на Италия и Република Корея.

През декември 2017 г. разрушителят "Майкъл Монсур" е принуден да се върне в корабостроителницата само ден след началото на производствените тестове. След това отказа неговия хармоничен филтър, използван в сложните електрически системи за предотвратяване на неволно пренапрежение и повреда на чувствително оборудване.

Сериозни проблеми бяха открити и по време на морските изпитания на първия разрушител от клас "Зумвалт.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини