КРОС: Напуснахме сесията заради неизпълнение на приетите решения

"Съветниците от КРОС напуснаха Общинската сесия заради неизпълнение на приетите решения". Това твърдят от групата, която на 28 март напусна заседанието на местния парламент, а ден по-късно обяви пресконференция за журналисти, за да изнесат публично позицията си, заради която провали заседанието и сесията беше отложена за 4 април. СмолянБГвести публикува позицията на КРОС с несъществени съкращения.

„Това не е акт на показност. От действията на общинската администрация или по-точно казано, от бездействието на общинската администрация, разбираме,че на г-н Николай Мелемов не са му необходими общински съветници и не смята да се ръководи от приетите решения на Общински съвет”, заяви Кирил Хаджихристев, председател на КРОС.

На провелата се в четвъртък сесия Кирил Хаджихристев отправи към председателя на Общински съвет въпроса защо не само не изпълняват приетите от „местния парламент” решения, но и се позволяват административни „машинации”. Такъв е казусът с решението – прието с „27 гласа ЗА”, с което се приема отпускането на еднократна помощ при новородено/осиновено дете на територията на община Смолян. Впоследствие обаче се оказва, че от проведеното заседание има изведен Протокол N 48 от 06.02.2019 г., след който липсва административното създаване на решение. След въпрос на Кирил Хаджихристев, се оказва, че председателят на общинския съвет Данчо Киряков, както той сам заявява, е спрял «извеждането на решение», защото няма предвидени пари в бюджета за отпускане на еднократна помощ за новородени деца. Община Смолян не само няма да отпуска средства в подкрепа на семействата, но дори не е предвидила такива в бюджета за 2019 г.

„По-сериозен е случаят с решение №856 на 07.06.2018 г., за което попитах директно г-н Николай Мелемов, защо не е изпълнено вече година. С това решение приехме специално създадена комисия да огледа състоянието на мост в кв. Устово, до "Топливо" АД, да направи оценка на щетите и да се пристъпи към ремонт. Е, нищо не последва и мостът продължава да застрашава живота и здравето на преминаващите по него”, добави Кирил Хаджихристев.

От КРОС са категорични,че няма да стоят безгласни и да „бъдат патерица” в Общинският съвет. На следващата Общинска сесия съветниците ще настояват за конкретни действия по приетите до момента решения.

Припомняме, че днес от ГЕРБ съобщиха, че правилникът за еднократната помощ за новородени/осиновени деца в Община Смолян вече е изготвен и Според Закона за нормативните актове той подлежи на обявление за публични консултации, предоставен е на вниманието на заинтересованите лица, които в 30-дневен срок от публикуването на интернет страницата на община Смолян, могат да депозират своите писмени предложения, мнения, становища и препоръки по проекта.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини