Ердоган загуби Анкара

Опозиционната Републиканската народна партия печели местните избори в турската столица Анкара, а в Истанбул резултатите са изключително близки и все още е трудно да се каже дали Ердоган не е загубил и най-големия мегаполис в страната. В третия по големина град опозицията печели убедително.

Тези резултати са истински шамар за управляващата Партия на справедливостта. Тя губи столицата за първи път, откакто преди 16 години Реджеп Таийп Ердоган дойде на власт, съобщава Ройтерс.

При почти 90 на сто от преброените гласове кандидатът за кмет на Анкара на секуларистката опозиционна Републиканска народна партия Мансур Яваш води с 50,3 на сто и има три процента преднина пред съперника си от ПСР, съобщава "Хюриет дейли".

Истанбул, както сочат първоначалните резултати, е на кантар. Кандидатът на управляващата партия и бивш премиер Бинали Йълдъръм е с почти изравнен резултат с кандидата на опозицията Екрем Имамолу. Йълдъръм от съответно 48,83% и 48,53% и при преброени 98 на сто от бюлетините, твърди "Хюриет дейли".

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини