Полски свещеници гориха книги за Хари Потър

Полски католически свещеници гориха книги, които смятат за кощунствени и насърчаващи магьосничеството, включително и такива от поредицата за Хари Потър, предаде BBC.

Източник: "Фейсбук" страницата на фондация "SMS от Рая"

Евангелистката група, наречена Фондация "SMS от Рая", публикува във "Фейсбук" страницата си снимки от изгарянето на книгите. Като обосновка за действията в публикацията се посочват цитати от Библията, осъждащи магията. Групата изпраща християнски послания чрез SMS. "Ние се подчиняваме на Словото", се казва още в поста в социалната мрежа. В цитирани пасажи от петата книга на Стария Завет се призовава да се "изгорят образите на боговете им".

В публикацията се виждат трима свещеници, които изнасят книги в голям кош от църквата. Малка група хора наблюдава горенето. Маска, дребни предмети и чадър с Hello Kitty също се виждат на снимките.

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" защитава традиционните католически ценности, а църквата има голямо влияние в полското общество. Книгите за "Хари Потър" са критикувани от някои християни за това, че са фокусирани върху магьосничеството.

Проявата обаче предизвика подигравателни коментари от "Фейсбук" потребители, много от които поставят под въпрос психичното състояние на участниците или правят сравнение с нацистка Германия.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини