1 млн. българи смятат, че ваксините не са безопасни

Ваксините не са безопасни, а ваксинацията е част от световна конспирация. Така смятат малко повече от 1 милион българи, показва анализът от проучването на изследователската агенция „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа“.

Във времето от 6-13 март са анкетирани 1005 души над 18-годишна възраст. 1 % от извадката отговаря на 55 хил. души, уточняват анализаторите.

80% от хората посочват в анкетата имунизацията, като важна стъпка.

Изследването показва още, че близо ¾  от всички пълнолетни българи заклеймяват като “безотговорни“ онези родители, които не имунизират децата си. Основният аргумент  на отговорилите, че не е важно родителите да имунизират децата си, са рисковете за здравето. За 23% -опасността от отключване на състояние, за които лекарите не знаят-алергии, усложнения, други заболявания. „Това е отрова, вкарана насила“, категорични са 2 %  от тази група сред анкетираните.

Една от важните теми по имунизациите е свързана с набавянето на информация за ваксините. Малко над 2/3 от българите търсят такава информация от лекари. Телевизията е източникът за 39 процентни пункта, а на трето място е информацията, събрана от близки приятели. Интернет медиите, различни форуми, както и социалните мрежи също остават канали за информация с дялове под 10 процентни пункта.

67% от българите са мнение, че държавата трябва да прилага по-строг и стриктен контрол върху редовната имунизация, докато 14% са на обратното мнение. Близо половината от пълнолетните българските граждани отговарят, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си. 32%, смятат, че това е техен избор и не трябва да бъдат санкционирани. 18% са на мнение, че трябва да бъдат наложени парични санкции, 15% са за комбинирано наказание от наказателна отговорност и парични санкции. 9% смятат, че е необходима само наказателна отговорност. Една четвърт от анкетата са на противоположното мнение.

По-категорични в мнението за санкции са анкетираните, които живеят на село. Повечето от тези против наказанията са столичани.

В същото време анализът на проучването показва, че над 2/3 от анкетираните се чувстват по-сигурно за своето здраве с развитието на ваксините. Прави впечатление, че делът на жените, които отговарят положително е по-висок от този на мъжете- 67% на 58%.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини