ЕК: Изкуственият интелект не може да работи, без човек да може да промени решението му

Изкуственият интелект не може да работи, без човек да може да промени решението му – това е част от изискванията на Европейската комисия за развитието на сферата. Принципите, по които ще се развива изкуствен интелект в ЕС, бяха оповестени в доклад на експертната група на високо равнище, създадена миналата година.

Ето какви са те:

- Човешки фактор и надзор: Системите с изкуствен интелект трябва да дават възможност за развитие на справедливи общества, като подкрепят активната роля и основните права на човека и не намаляват, ограничават или отклоняват неговата автономност.

- Стабилност и безопасност: Надеждният изкуствен интелект изисква алгоритми, които са достатъчно сигурни, надеждни и стабилни, за да се справят с грешки или несъответствия по време на всички етапи от жизнения цикъл на системите.

- Неприкосновеност на личния живот и управление на данните: Гражданите трябва да имат пълен контрол върху собствените си данни, а данните, отнасящи се до тях, не трябва да се използват в техен ущърб или по начин, който е дискриминационен спрямо тях.

- Прозрачност: Проследимостта на системите с изкуствен интелект трябва да бъде гарантирана.

- Многообразие, недискриминация и справедливост: При системите с изкуствен интелект следва да се отчита целият спектър на човешките способности, умения и нужди и да се осигурява достъпност.

- Благополучие на обществото и околната среда: Системите с изкуствен интелект трябва да се използват в подкрепа на положителните социални промени, устойчивостта и екологичната отговорност.

- Отчетност: Трябва да се въведат механизми, чрез които да се гарантира отговорността и търсенето на отговорност при системите с изкуствен интелект и резултатите от тях.

През лятото на 2019 г. Европейската комисия ще започне работа по пилотен етап с участието на широк кръг заинтересовани страни. И в момента предприятията, публичните администрации и организациите могат да се включват в Европейския алианс за изкуствен интелект. Когато пилотният етап започне, те ще получат уведомление за старта му.

Еврокомисарят за цифровия единен пазар Андрус Ансип заяви: "Етичното измерение на изкуствения интелект не е луксозна опция или екстра. Единствено доверието ще позволи на нашето общество да се възползва пълноценно от технологиите."

При представянето на принципите българският еврокомисар Мария Габриел отбеляза, че те дават отговор на два ключови въпроса. Първият е как човек може да контролира системите на изкуствения интелект и да има независимост от тях. Вторият е как многообразието от данни, които алгоритмите използват, да води до верни резултати.

"Хората трябва винаги да са информирани, ако са в контакт с алгоритъм, а не с човек. Всяко решение, взето от изкуствен интелект, след това трябва да бъде проверено и обяснено. В края на този процес трябва да има човек, който да може да промени решението на системата и да носи отговорност за това", подчерта Мария Габриел.

Европейската комисия инвестира значителни средства в изкуствен интелект. Само за периода 2018-2020 г., обемът на отделените средства е нараснал със 70%, достигайки 1.5 милиарда евро. От 2020 г. инвестициите ще са по 1 милиард евро на година. Така заедно с привлечените от частния сектор средства общата сума ще достигне 20 милиарда евро до 2020 г.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини