Нито един от органите ѝ не беше на мястото си, но тя доживя до 99

    Сърцето ѝ било отдясно, но не само то. При тази жена от Орегон, която доживяла до 99-годишна възраст, почти всичко останало не било там, където трябвало да бъде.

    Удивително, когато Роуз Мери Бентли - любима баба и майка, собственик на магазин за храни за домашни любимци, починала през 2017 г., никой не знаел за нейното странно и невероятно рядко състояние. 

    Нито петте й деца, нито нейните 14 внуци, 31 правнука или 11 пра-пра-внуци. Вероятно дори самата Роуз Мари Бентли никога не знаела колко наистина е необичайна отвътре.

    Веднъж един лекар имал проблеми с намирането на апендикса ѝ, и толкова.

    Но през 2018 г., когато студенти по медицина в Орегонския университет по здраве и наука (OHSU) започнали дисекция на трупа на Бентли по време на урок по анатомия, те станали първите, които научават забележителната тайна на тази жена.

    Бентли дарила тялото си на науката, а докато студентите се учели по него, установили, че разположението на органите ѝ е огледално на типичната човешка анатомия.

    Стомахът ѝ бил отдясно, а не отляво. Черният ѝ дроб бил отляво, а не отдясно.

    По същия начин слезката и други коремни органи били преместени в гърдите ѝ и тя имала редица други отклонения, включително хиатална херния (вдаване на стомаха през диафрагмата) и редица аномалии на вените.

    "Знаех, че нещо се е случило, но ни отне известно време, за да разберем как е устроена", казва анатомът от OHSU Кем Уокър.

    Причината за странното разположение на вътрешността на Бентли е вроденото състояние situs inversus, което се смята, че се среща при едно от всеки 10 000–22 000 раждания.

    Но случаят на Бентли бил още по-рядък. Поради тежките последици за здравето от анормалното разположение на органите, повечето хора със situs inversus не надживяват детството и описаните в медицинската литература случаи са предимно от аутопсия на млади пациенти.

    Невероятно е, че въпреки това животозастрашаващо състояние, Бентли била в добро здраве през целия си живот и починала от естествена старост на 99-годишна възраст, . 

    Уокър и колегите му изследователи предполагат, че комбинацията от анатомични вариации на Бентли би я поставила в 1% (или по-малко) малцинство от пациентите със situs inversus, и като цяло предполагат, че шансът й да достигне до зряла възраст е едно на 50 милиона. ,

    "Мисля, че шансовете да се намири друг човек като нея може да са един на 50 милиона," каза Уокър пред CNN. "Не мисля, че някой от нас ще я забрави, честно."

    Това важи и за студентите по медицина, които са се обучавали по забележителния анатомичен случай на Бентли, макар че това не бил точно планираният урок, който професорите им предвидвиждали.

    "Беше доста удивително", казва второкурсникът на OHSU Уорън Нилсен.

    "Успяхме не само да научим нормалната анатомия, но и всички анатомични вариации, които могат да се появят."

    Напредналата възраст на Бентли по време на смъртта ѝ може дори да я направи най-дълго оцелелият човек със situs inversus.

    Тя със сигурност е най-старата жена известна на науката с аномалията. Преди нея най-дълголетният случай бил пациент, който починал на 75 г., почти четвърт век по-млад от Бентли

    За бившата фризьорка. лидер на лагерния огън, доброволка медицинска сестра по време на Втората световна война, това е невероятна, неочаквана бележка in memoriam. Но може би и много подходяща, като се има предвид, че децата ѝ си я спомнят като човек, който винаги е бил очарован от науката и който е дарил тялото си на науката.

    "Майка ми би си помислила, че това е толкова готино",  казва Луис Али, едно от петте деца на Бентли.

    "Тя щеше да е поласкана да научи нещо подобно. Вероятно щеше да се засмее радостно, научавайки, че е различна, но е успяла да се справи."

    Констатациите са представени на конференцията за експериментална биология в Орландо.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини