В Национална хематология пациент почина от вътреболнична инфекция

Нова жалба в прокуратурата срещу Националната хематология. Поводът е пациент с левкемия, подготвян за трансплантация, който преди 10 дни е починал от сепсис.

Медицинският одит и РИОКОЗ установиха наличие на вътреболнични инфекции в Хематологията, а в началото на годината одитът отчете, че препоръките към здравното заведение не са изпълнени.

Когато бащата на Стефан постъпва в Националната хематология, там текат проверки, провокирани от жалби от близки на починали пациенти. „Помислих си, че нередностите ще престанат. Усети се раздвижване и на персонал, и на хигиената, но за кратко”, казва Стефан - син на починалия пациент.

Васил Петков е с левкемия. Минава тежки химиотерапии и е подготвян за трансплантация на стволови клетки, за която донор ще е синът му. Но вместо шанс за живот, Васил колабира в отделението по трансплантации в Хематологията на 3 април.

„Самата смърт на баща ми настъпи, когато трябваше да се извърши трансплантацията. За мен беше необяснима и неочаквана тази смърт, защото всичко си вървеше неочаквано добре.  По външния вид, който той имаше, никой не можеше да каже, че е болен от левкемия и ще умира”, споделя синът на починалия мъж.

Общото състояние на болния е добро, докато дни преди насрочената трансплантация пациентът не е изведен от стерилното помещение и със сринат имунитет е закаран в друга болница за подготовка за последна лъчетерапия.

„Това е човек, който беше в стерилна среда. Изкарали са го от болничната стая с чехлите. Обади ми се да му занеса обувки. Може да е бил на място, където има болни хора. Стана така, че започна да вдига температура. Дали са му парацетамол”, разказва още Стефан.

Два дни след разходката, до ИСУЛ и обратно, Васил се влошава и умира в деня на насрочената трансплантация. А преди това синът му е свидетел как изпада в криза. Наблюдава през прозореца на изолираното помещение и слуша през телефона си какво става с баща му. „Попитах го как е, той каза, че му е лошо. Дойде сестра или санитарка. Отговорът беше: „Ще ти дам канче да повръщаш в него и го извади от тоалетната. Малко след това той колабира”, каза още синът му.

По документи пациентът е реанимиран, но въпреки това умира. „От болницата ни обясниха, че в резултат на ниското кръвно, спрели бъбреците и сърцето. По-късно друг лекар каза, че се е развил сепсис”, сподели Стефан. Според него нивото на хигиена в болницата е много ниско.

В организма на болния са открити стафилококи. Лекуващият лекар, който е специализант, потвърждава наличието на инфекция, но отрича вина на организацията и хигиената в болницата.

„Това е инфекциозно усложнение.  Не мога да ви дам конкретен отговор как точно се е появило. За мен това се дължи на ниския имунитет”, смята д-р Явор Петров от отделението по трансплантация на стволови клетки в Националната хематология.

По документи болният е лекуван с антибиотик още преди откриването на стафилококите, а изследванията за наличие на бактерии са станали готови след смъртта му.

Предотвратима ли е била смъртта на пациента от Хематологията ще разследват от прокуратурата и Медицинския одит.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини