КНДР с нов държавен глава и нов премиер

Севернокорейският парламент е избрал нов държавен глава и нов премиер на страната, съобщи Ройтерс. Ким Чен-ун е бил преизбран за председател на Държавния съвет, съобщава севернокорейската информационна агенция КЦНА.

За председател на Президиума на Върховното народно събрание е бил избран Чхуе Рьон-хе. Той замества 90-годишния Ким Йон-нам, който заемаше поста през последните 20 години. Държавнният глава на Северна Корея заема поста формално и обикновено представлява страната на дипломатически събития,  реалната власт е съсредоточена в ръцете на партийния лидер, в момента Ким Чен-ун. 

Чхуе Рьон-хе в миналото е бил подложен на "превъзпитание", но през октомври 2017 г. е включен в могъщата партийна Централна военна комисия и оттогава изглежда придобива все по-голямо влияние. Той е един от тримата високопоставени севернокорейци, срещу които през декември САЩ обявиха санкции заради подозрения за нарушения на човешките права.

Според южнокорейското разузнаване 69-годишният Чхуе е сред най-влиятелните държавни функционери в Северна Корея като ръководител на организационния и управленски отдел на Корейската трудова партия. Бил е заместник-председател на младежкия съюз на Ким Ир-сен през 80-те години, водил е младежки делегации в Китай, Русия, Япония, Либия и Гърция и лично е познавал Ким Чен-ир, бащата на Ким Чен-ун в продължение на 50 години.

Северна Корея сменя и правителствения си ръководител. Досегашният премиер Пак Пон-джу беше на поста от 2013 г. и според анализ на сайта "Ен Ка Нюз" (NK News) е ръководил процеса на "радикална реформа" на икономиката, който ѝ е позволил да оцелее при санкциите. Сред реформите беше отслабването на контрола върху държавните предприятия, даването им на по-голяма свобода на пазара и търсене на частни инвестиции.

Малко е известно за неговия приемник Ким Дже-рьон, но позицията му ще бъде ключова за все по-интензивните усилия на Ким Чен-ун в областта на икономическото развитие.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини