13 °C

Какво правят гларуси в Смолян и защо ги наричат „летящите кучета“ на града?

С красив широк полет, нетипични за Родопите птици кръжат тези дни над Смолян-основно в района на Стадиона и сградите на административния център на града. Всички се питат какво правят тези волни морски пернати чак в Родопите, дали са чайки или гларуси, за кратко ли навестяват планината или ще се задържат тук, пък може и да се заселят. Дали пък това не е знак, че климътът в планината не се доближава вече до този в Средиземноморието? 

Действително е странно присъствието им на близо 500 км от Черноморието в родопския регион, а сред смолянчани има и догадки, че може да са дошли от Гърция, което е значително по-близо.

Поради липса на специалисти орнитолози в града ни,  потърсих информация за странните гости в интернет източници, където попаднах на любопитен материал от специалист. Има ли разлика между гларус и чайка, и какво може да правят далеч извън обичайните им територии край черноморския бряг, отговор намерих в сайта posredniknews.com, в който колегите от Плевен разговарят с доц. д-р Иван Райчев, биолог-еколог, ръководител на отдел „Природа“ в Регионалния исторически музей в града.

 Повод за интервюто с него е именно заселването през 2011г  на двойка гларуси, които свиват гнездо на покрива на жилищен блок, сдобиват се с малки, започват да се множат и остават в града.

Доц. Райчев обяснява, че гларусът е един от 16-те вида чайки известен в България, като по Черноморието се среща основно Средиземноморска белоглава чайка, но тя вече се появява и в други райони на страната, защото с размаха си от близо 80см на крилете тя може да измине до 300 км в търсене на храна. Тоест гларусът е вид чайка, при това агресивна, хищна и неподлежаща на опитомяване, твърди експертът, който дори нарича птицата „летящите кучета на големия град“. Видът е експанзивен и непрекъснато търси нови територии, които безцеремонно завзема,  „изтребва“ гълъбите, изяждайки яйцата и малките им. Затова, там където се появят гларуси, популацията на гълъби силно намалява, обяснява още ученият.

Видът вече се разпространява и във вътрешността на страната и явно първите екземпляри стигат вече до Родопите. Защото критериите за гларуса, за да се засели някъде са високи сгради, за да си свие гнездо и удобството за намиране на храна-боклуци, разпилени контейнери, дори плъхове. Те са и нахални,  лакоми, и не се свенят да задигнат луканката от терасата, закуската оставена на пейката или дори баничката от ръцете ви. Неслучайно един тип мъже по морето носят нарицателното „гларуси“.

А дали пернатите гости на града ни ще останат за повече и ще се заселят тук, предстои да видим. Храна има достатъчно-и гълъби и плъхове, и къде на шега, къде не- пазете си суждуците от „летящите кучета“.

Щиляна Чакърова
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Видеа по темата

Още новини

Хороскоп за 20.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини